Στόχοι Σαββατοκύριακου: μπορώ να αγοράσω λίγη ευτυχία;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η Elizabeth μεγάλωσε φτωχικά και για πρώτη φορά στη ζωή της έβγαλε χρήματα ως εργαζόμενη στα 26 χρόνια. Επειδή την ενδιέφερε ο κλάδος της ψυχολογίας, προσπάθησε να εντοπίσει στη βιβλιογραφία τρόπους να χρησιμοποιήσει τα χρήματά της για να είναι ευτυχισμένη.

Δεν βρήκε επαρκείς πληροφορίες κι έτσι αποφάσισε να το ερευνήσει η ίδια…

Μαζί με κάποιους συμφοιτητές της βγήκαν στην πανεπιστημιούπολη, σταματούσαν ανθρώπους και τους ανέθεταν ένα έργο:

Τους έδιναν χρήματα (μικρά ποσά, από 5 ως 20$) με σκοπό να τα δαπανήσουν ως το τέλος της ημέρας. Διαχώρισαν τους παραλήπτες των χρημάτων σε εκείνους που έπρεπε να ξοδέψουν το ποσό για τον εαυτό τους και σε εκείνους που έπρεπε να το ξοδέψουν για άλλους.

Στο τέλος της ημέρας, αφού όλοι έκαναν αυτό που τους ανατέθηκε και μοιράστηκαν την εμπειρία τους, η Elizabeth και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν δαπανήσει τα χρήματα προς όφελος άλλων ανθρώπων ήταν περισσότερο ενθουσιασμένοι κι ευτυχισμένοι.

Το ποσό δεν φαινόταν να έχει μεγάλη σημασία ενώ αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι, δίνοντας στους ανθρώπους ακόμη και 5$ να τα ξοδέψουν για κάποιον άλλο, έκανε τη διαφορά στην ευτυχία τους και τη συνολική τους διάθεση εκείνη την ημέρα…

Αν κάνουμε μικρές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων μας, μπορεί λοιπόν να έχει υπέροχα αποτελέσματα…

Δεν μιλάμε για μεγάλες αλλαγές…

Μικρές γενναιόδωρες πράξεις, ένα μικρό κέρασμα σ’ ένα φίλο, μια βοήθεια σε κάποιον που περνάει δύσκολα (π.χ. είναι άρρωστος και του πήρατε φρέσκα φρούτα), ένα λουλούδι στη φίλη που πέρασε βασανιστική μέρα στη δουλειά… Αυτά τα απλά πράγματα μπορούν ν’ αλλάξουν δραστικά τη δική μας διάθεση. Τόσο δραστικά που αποκλείεται να το αγνοήσουμε.

Η διαίσθησή μας, αν έχουμε μια άσχημη μέρα, είναι να κάνουμε κάτι για εμάς, να βγούμε έξω, να φάμε κάτι, να πιούμε ένα ποτό, να πάμε ένα κομμωτήριο, να ψωνίσουμε κάτι.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Πράγματι υπάρχουν ορισμένοι πολλοί καλοί τρόποι να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.

Έχουμε παραβλέψει όμως την ευκαιρία να «αγοράσουμε» λίγη ευτυχία, βοηθώντας άλλους! Αυτή η ευτυχία είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μερικές φορές πιο «αποτελεσματική».

Μπορείτε να δοκιμάσετε το πείραμα!

Υ.Γ. θα κυκλοφορήσω στη Χαλκίδα το Σαββατοκύριακο, σε περίπτωση που θέλετε να κεράσετε καφεδάκι (και πέρασα δύσκολη εβδομάδα)!!!

Σας φιλώ!

You May Also Like