Πίτσα με πέστο από σπανάκι και λαχανικά

Αχ αυτή η νηστεία.. Μας τρελαίνει κάθε φορά και μας κάνει να επιθυμούμε πράγματα που είναι άκρως απαγορευμένα. Λες και το κακό ζιζάνιο του πιτόγυρου, της πίτσας, της κρέπας και λοιπών φαγώσιμων προσπαθεί επίτηδες να μας κάνει να αμαρτήσουμε.

Συζητώντας με φίλους αλλά και φίλες όλοι έχουμε παραδεχτεί ότι το να νηστεύεις στις ημέρες μας είναι πολύ δύσκολο και οι πειρασμοί είναι πάρα πολλοί. Άσε δε η πείνα που νιώθουμε, επειδή δε μπορούμε να απολαύσουμε ένα πλήρες γεύμα.

Παρ όλα αυτά και επειδή το elenifourli.com φροντίζει και για τη νηστεία σας αλλά κυρίως επειδή θέλει να είστε χορτάτοι βρήκε και σας παρουσιάζει μία εξαίρετη συνταγή για πίτσα..δια χειρός ποιου άλλου; Μα του Άκη Πετρετζίκη φυσικά..

Πίτσα με πέστο από σπανάκι και λαχανικά λοιπόν….και καλή όρεξη!

Για τη ζύμη

  • 1/2 κρεμμύδι ξερό, μέτριο
  • 100 γρ. Ηλιόσποροι
  • 150 γρ. Καρύδια
  • 1/2 σκ. Σκόρδο
  • 1 κ.σ. εστραγκόν ξερό
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
  • Αλάτι
  • πιπέρι

Για το πέστο

  • 100 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 30 γρ. Κουκουνάρι
  • ½ σκ. Σκόρδου
  • 50 ml νερό
  • 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
  • Αλάτι
  • πιπέρι

Για τα λαχανικά

  • 4-5 μανιτάρια σαμπινιόν, μέτρια
  • 1-2 τομάτες μέτριες
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 κ.σ. σόγια σως
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό

Super-Green-Kale-Pesto-Pizza_-2

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50° C στον αέρα.

Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι.

Βάζουμε όλα τα υλικά για  τη ζύμη στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δε θέλουμε να γίνει κρέμα, θέλουμε να έχει  μικρά κομματάκια.

Τοποθετούμε το “ζυμάρι” ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες  και ανοίγουμε με τον πλάστη σε 30 εκ. διάμετρο ή ακόμα και με τα χέρια μας.

Ψήνουμε στον φούρνο για 2-3 ώρες μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή. Η ζύμη διατηρείται εκτός ψυγείου για μια μέρα. Πριν τη σερβίρουμε τη ζεσταίνουμε λίγο στο φούρνο.

Για το πέστο

Στο ίδιο μηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα πέστο που να έχει μια ωραία κρεμώδη υφή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό.

Μεταφέρουμε το πέστο σε ένα μπολάκι και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Για τα λαχανικά

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια, τις τομάτες και την πιπεριά και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε στο μπολ τη σόγια, το αλάτι και το πιπέρι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το θυμάρι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε 20-30 λεπτά να μαριναριστούν όλα τα υλικά μας.

Αφαιρούμε τα λαχανικά μας από το μπολ, τα στραγγίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψάκι.

Το βάζουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει  αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Μπορούμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο καλά κλεισμένα σε ένα μπολ για 2-3 μέρες.

Για να στήσουμε την πίτσα μας

Απλώνουμε με ένα κουτάλι το πέστο πάνω από τη βάση της πίτσας μας,  προσθέτουμε τα λαχανικά από πάνω και σερβίρουμε.

Δεν χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο.

 

You May Also Like