Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Το πρωινό μας θέλει κέικ μαζί με καφέ.
Απαραίτητο το γλυκάκι, να συνοδεύει τον καφέ μας.
Πάμε να φτιάξουμε ένα γρήγορα;;
Υλικά:
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή ανάμεικτα
440γρ. (2 ½ φλιτζ.) ζάχαρη
4 αυγά
270ml (1 ¼ φλιτζ.) γάλα
1 βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει και τα αυγά να έρθουν επίσης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Χτυπάμε το βούτυρο και ρίχνουμε, τμηματικά, τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αβγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι με το γάλα και τέλος, τη βανίλια ή το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ή πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη μια φόρμα στρόγγυλη κέικ ή 2 μακρόστενες. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 45 με 50 λεπτά.
Αφήνουμε για 10 λεπτά το κέικ να κρυώσει. Ύστερα, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σκεπάζουμε αφού κρυώσει εντελώς.