Αφράτο κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Το κέικ είναι μεγάλη μας αγάπη. Συντροφεύει τον καφέ μας πάρα πολύ καλά και δίνει νόημα στα απογευματινά μας διαλείμματα.

Φτιάξε εύκολα κέικ λεμόνι με απλά υλικά και εύκολα διαδικασία.

Υλικά:

325 ml. παρθένο ελαιόλαδο
350 γρ. αλεύρι


1 ½  κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
400 γρ. ζάχαρη + 2 κ.γ. για την επιφάνεια του κέικ
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
350 ml. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα από 2 λεμόνια + 90 ml. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Με ένα πινέλο λαδώστε καλά την αποσπώμενη φόρμα κάτω και πλάγια. Στη συνέχεια κόψτε μια λαδόκολλα στο μέγεθος του πάτου, κολλήστε τη και λαδώστε τη από πάνω.

Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Σε ένα μπολ αναμίξτε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.

Σε άλλο μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη με τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να είναι ένα αφράτο μίγμα, για περίπου 5’. Στη συνέχεια ρίξτε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί για άλλα 2 λεπτά.

Χαμηλώστε τη ταχύτητα και προσθέστε το λεμόνι και το γάλα. Τώρα πλέον ρίχνετε σταδιακά το μίγμα αλευριού, χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στον χυλό του κέικ.

Τέλος, μεταφέρετε τον χυλό στη φόρμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με δυο κουταλιές ζάχαρη, για να κάνει κρούστα.

Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις, βάζετε τη φόρμα με τον χυλό του κέικ σε μεσαίο ράφι. Αφήστε το να ψηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν δείτε ότι σκουραίνει πολύ από πάνω (λόγω ζάχαρης), βάλτε στα τελευταία λεπτά ένα αλουμινόχαρτο από πάνω γιατί το κέικ εσωτερικά θέλει την ώρα του να δέσει ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσει με τόσο ελαιόλαδο, ακόμη κι αν το αφήσετε ένα πεντάλεπτο παραπάνω.

Βγάλτε το κέικ απ’ το φούρνο και βάλτε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα για τουλάχιστον 20’, για να κατέβει η θερμοκρασία.

Είστε έτοιμες!

You May Also Like