Από σήμερα τα χαμόγελα των παιδιών ελευθερώνονται!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

1η Ιουνίου 2020 – 1η Ιουνίου 2022

2 χρόνια μάσκες στα σχολεία, περίπου 1,5 σχολική χρονιά (καθαρός χρόνος) καλυμμένα παιδικά προσωπάκια.

Σήμερα το πρωί ξύπνησα με ιδιαίτερη χαρά. Ήξερα ότι δεν θα βάλω μάσκες στη σχολική τσάντα του μικρού μου, ήξερα ότι το πρωί θα φύγει από το σπίτι χωρίς μάσκα! Κι εκείνος, δεν την αναζήτησε καθόλου, δεν αναρωτήθηκε, δεν τη θυμήθηκε. Βγήκε από την πόρτα κρατώντας μόνο την τσάντα του κι ένα καπέλο για τον ήλιο. Σα να μη φόρεσε μάσκα ποτέ. Σα να διέγραψε από τη μνήμη του αυτή την «υποχρέωση» έτσι απλά, σε δευτερόλεπτα.

Μέχρι σήμερα, όταν βγαίναμε από το σπίτι σκεφτόμασταν: «κλειδιά – πορτοφόλι – κινητό – μάσκα». Σήμερα, η λέξη μάσκα αποκωδικοποιήθηκε από τον εγκέφαλό μας και κωδικοποιήθηκε ξανά όπως την ξέραμε δύο χρόνια πριν, τότε που στο άκουσμα της λέξης «μάσκα» δεν είχαμε πρώτα την εικόνα της ιατρικής μάσκας, αλλά της αποκριάτικης!!!

Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα ο μικρός μου θα παίξει στο προαύλιο του σχολείου αναπνέοντας και μιλώντας ελεύθερα, που θα ακούει τους φίλους του να μιλούν και θα τους καταλαβαίνει αμέσως, που θα ανακτήσει την αίσθηση της όρασης ξανά.

Είμαι χαρούμενη γιατί και μέσα στη σχολική αίθουσα θα μειωθεί η ένταση του ήχου και θα ηρεμήσουν τα αυτιά όλων (τα παιδιά και οι μεγάλοι, όταν δεν ακούνε καλά και λόγω μάσκας, καθώς δεν βλέπουν το στόμα του συνομιλητή τους, μιλάνε πιο δυνατά, ουσιαστικά φωνάζουν!).

Τέλος, είμαι χαρούμενη που επιτέλους δε θα φέρει πίσω την πρωινή μάσκα μέσα στη μπίχλα. Γιατί μέχρι σήμερα, κάθε πρωί ξεκινούσαμε με άσπρη καθαρή μασκούλα, η οποία μέχρι το απόγευμα είχε μεταμορφωθεί σε ένα απαίσιο, βρώμικο, καφέ γεμάτο μικρόβια αντικείμενο. Από τη μία χαιρόμουν που το παιδί έπαιζε και από την άλλη σκεφτόμουν τι είδους προστασία του προσέφερε αυτό το σιχαμένο πανί.

Τι κι αν πήραμε μάσκες σε όλα τα χρώματα και τα σχέδια, με δεινόσαυρους, πλανήτες, ζώα, βαμβακερές, FFP2, KN95, μόδα δεν έγιναν ποτέ! Αλήθεια, κάτι μάσκες που έδωσε το Υπουργείο τις θυμάστε;;; Η δική μας είχε την τύχη που έχουν κάτι κάλτσες που εξαφανίζονται μετά από πλύση στο πλυντήριο! Τυχαίο;;;

Έχω και βιβλίο – παραμύθι να σας προτείνω σχετικά με αυτό!

Εικόνα από το Facebook της συγγραφέως, Rena Mavridou

 

Καλό μήνα!

You May Also Like