Χιονονιφάδες, οι εντυπωσιακοί παγοκρύσταλλοι, μικρά θαύματα της φύσης

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τι είναι οι χιονονιφάδες;

Είναι αυτοί οι εντυπωσιακοί παγοκρύσταλλοι που πέφτουν στην ατμόσφαιρα της Γης ως χιόνι…

Καθώς οι χιονονιφάδες κινούνται μέσα από διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας και υγρασίας στην ατμόσφαιρα, αλλάζουν σχήματα. Όπως ταξιδεύουν λοιπόν μέσα από τα σύννεφα και στροβιλίζονται στον άνεμο, αποκτούν σιγά-σιγά τον τελικό τους σχηματισμό και καταλήγουν στη γη.

μικρο-φωτογραφία φυσικής χιονονιφάδας: Alexey Kljatov wikimedia commons

Αυτά τα πολυσύνθετα μικροσκοπικά θαύματα της φύσης έχουν πολύπλοκα σχήματα και καταφέρνουν να διαφέρουν λεπτομερώς μεταξύ τους! Κάθε μία χιονονιφάδα είναι μοναδική, ωστόσο μπορούν να ταξινομηθούν σε 8 ευρείες κατηγορίες και τουλάχιστον 80 μεμονωμένες παραλλαγές!

Η θαυμαστή φύση αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι ο πιο δημιουργικός καλλιτέχνης, πλάθοντας αριστουργήματα με τον δικό της μοναδικό τρόπο κι εργαλεία της τα φυσικά φαινόμενα! Χαρακτηριστικά έργα τέχνης της φύσης λοιπόν, οι μικροσκοπικές χιονονιφάδες, που σε πολύ μεγάλες ποσότητες δημιουργούν το αγαπημένο μικρών και μεγάλων, χιόνι!

Ας δούμε μαζί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο το μεγαλείο της φύσης και του πλανήτη μας!

Μεγέθη

Οι μικρότερες νιφάδες χιονιού ονομάζονται «Diamond Dust Crystals» και μπορεί να είναι τόσο μικρές όσο η διάμετρος μιας ανθρώπινης τρίχας!

Ο μεγαλύτερος κρύσταλλος χιονιού που έχει φωτογραφηθεί ποτέ είχε διαστάσεις 10 mm από άκρη σε άκρη.

Εντυπωσιακοί αριθμοί

Λένε ότι, η ποσότητα χιονιού που πέφτει κατά μέσο όρο σε ένα έτος, είναι αρκετή ώστε να φτιάχνει κάθε άνθρωπος στη γη έναν χιονάνθρωπο κάθε δέκα λεπτά. Εντάξει, πρόκειται για μια πρόχειρη εκτίμηση για να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τα μεγέθη. Η ποσότητα της συνολικής χιονόπτωσης κάθε χρόνο, δεν είναι γνωστή με ακρίβεια, ούτε και το μέσο μέγεθος μιας νιφάδας χιονιού.

Έχετε δει χιόνι;

Είμαστε τυχεροί! Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μισός περίπου πληθυσμός της γης δεν έχει δει ποτέ χιόνι, από κοντά! Παράδειγμα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας και της Ινδονησίας. Επίσης, οι περιοχές κοντά στον ισημερινό της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, καθώς και οι περιοχές της ερήμου της Μέσης Ανατολής, βλέπουν το λιγότερο χιόνι στη γη.

Frozen

Το 75% της επιφάνειας της Γης είναι καλυμμένο από νερό γι’ αυτό και την αποκαλούν ο Γαλάζιος Πλανήτης, λόγω της εικόνας της σε όσους την παρατηρούν από το διάστημα (πηγή).

Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό! Ας δούμε όμως πόσο άνιση κατανομή έχει!

Το 97,40 % του νερού της Γης είναι στις θάλασσες και τους ωκεανούς, είναι αλμυρό, δεν πίνεται και είναι ακατάλληλο για άρδευση. Ένα μικρό ποσοστό 0,01% βρίσκεται στην ατμόσφαιρα σε αέρια ή κολλοειδή κατάσταση. Μένει ένα ποσοστό 2,59% που είναι γλυκό. Από αυτό, όμως, πόσο είναι προσπελάσιμο; Τα 3/4, δηλαδή το 2,01% είναι δεσμευμένο στους πάγους των πολικών περιοχών. Απομένει ένα ποσοστό 0,58% που μπορεί να θεωρηθεί πόσιμο. Όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτού (0,56%) βρίσκεται με τη μορφή υπόγειων νερών σε μεγάλο βάθος ή σε δυσπρόσιτες για τον άνθρωπο περιοχές. Έτσι, μόλις ένα ποσοστό 0,02% του συνολικού νερού μπορεί να θεωρηθεί ως διαθέσιμο και πόσιμο κυρίως από πηγές όπως ποτάμια και λίμνες.

Χάρτινες χιονονιφάδες

Το 1864 εκδόθηκε το βιβλίο της Frances Chickering με τίτλο Cloud Crystals: A Snow-Flake Album. Η συγγραφέας παρατηρούσε τους κρυστάλλους του χιονιού καθώς έπεφταν στο περβάζι της και τους έφτιαχνε έπειτα από χαρτί. Η κα Chickering σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η τέχνη της τότε ήταν πρωτοποριακή και ότι εκατομμύρια μαθητές και δάσκαλοι σε όλο τον κόσμο θα εμπνέονταν για αμέτρητες δημιουργίες και crafts!

Δεν το χαρήκαμε φέτος το χιόνι αγαπητοί φίλοι (εδώ στη Χαλκίδα μας)! Ίσα που έπεσε κι έλιωσε αμέσως…

Το 112 πάντως συνεχίζει ακάθεκτο να μας προειδοποιεί για το τέλος του κόσμου! Λέτε να ξαναδούμε;;;

 

Με πληροφορίες από SnowCrystals.com

You May Also Like