Χριστουγεννιάτικο κέικ με cranberries

Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να απολαμβάνεις τον πρωινό σου ή απογευματινό σου καφέ παρέα με ένα κομμάτι λαχταριστό κέικ; Δε νομίζω.. Και ειδικά τις γιορτές, αυτή η ιδέα μοιάζει ιδανική, αφού οι ρυθμοί χαλαρώνουν, η άδεια ξεκινάει και εσύ θες να απολαύσεις λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Άσε που είναι και από τις ημέρες που θα δεχτείς πολλές επισκέψεις από συγγενείς και φίλους, οπότε τι καλύτερο από το να τους κεράσεις ένα γλυκό που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου;

Σε όλα αυτά λοιπόν, ένας από τους πιο πετυχημένους σεφ, ο Βασίλης Καλλίδης, έρχεται να σου αποκαλύψει την πιο μαγική συνταγή για να φτιάξεις το πιο ωραίο κέικ με κράνμπερι για να το μοιραστείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά
  • 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 300 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι
  • 150 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 50 ml μαύρο ρούμι
  • Ζάχαρη άχνη και κράνμπερι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες τα 250 γρ. από τα κράνμπερι και το ρούμι και τα αφήνουμε για λίγο να μουλιάσουν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν και την κανέλα. Ρίχνουμε το μείγμα απαλά ανακατεύοντας με μία μαρίζ. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε τα ξερά φρούτα με το ρούμι και ανακατεύουμε πάλι καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα που ανοίγει διαμέτρου 24 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο αφαιρούμε την φόρμα και το βάζουμε σε μία συρμάτινη σχάρα να κρυώσει καλά.

Τοποθετούμε το κέικ σε μία όμορφη πιατέλα με πόδι και στολίζουμε με τα υπόλοιπα κράνμπερι και ζάχαρη άχνη.

You May Also Like