Χριστουγεννιάτικο Panettone..

Σήμερα θα σας γλυκάνω λίγο με κάτι διαφορετικό ..αλλά άκρως εορταστικό.

Θα πεταχτούμε μέχρι την Ιταλία… για να μάθουμε περισσότερα..για το πιο φημισμένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ιταλών.. το Panettone. ( Πανετόνε)

Ένα πανύψηλο τσουρέκι, με φρουτένια γεύση,  όπου είναι σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλία. Τα παιδιά το αγαπούν ιδιαίτερα οπότε αξίζει να τους το προσφέρετε στο γιορτινό τραπέζι.

Το πανετόνε γεννήθηκε στον ιταλικό Βορρά, και εξακολουθεί πάντα να αποτελεί σύμβολο της πόλης του Μιλάνου. Το κλασικό του σχήμα θυμίζει κάτι μεταξύ τρούλου και τιάρας. Πολύ συχνά όμως το συναντάμε φτιαγμένο και σε οκτάγωνη βάση ή σε φόρμα αστεριού. Είναι γλύκισμα εξαιρετικά αφράτο με λίγες σταφίδες  και υπέροχα αρώματα πορτοκαλιού και λεμονιού.

Πάμε να το φτιάξουμε

panetone-3

Υλικά

50γρ μαγιά
40γρ χλιαρό νερό
600 γρ σκληρό αλεύρι
150 γρ άχνη ζάχαρη
5 αυγά
200γρ βούτυρο
Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα και 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
400γρ cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κατά προτίμηση πορτοκάλι)

panetone-2Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100γρ από το αλεύρι για να κάνουμε τo προζύμι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη.

Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο αρκετή ώρα ώσπου να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο

panetone-5

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 ώρες.

Καλές Γιορτές

Ελένη Φούρλη

 

 

You May Also Like