Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, μαζευόμαστε παρέα και φτιάχνουμε διάφορα χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Βάζουμε ωραία μουσική υπόκρουση, απλώνουμε ένα σωρό εργαλεία και υλικά στον πάγκο και γινόμαστε τα ξωτικά της ζάχαρης!
Φέτος επιλέξαμε να χτίσουμε… σπίτια από σοκολάτα! Τα σοκολατόσπιτα είναι τόσο εύκολα και ξεκούραστα που χαίρεσαι να τα στολίζεις! Επειδή δεν έχουν ζύμωμα – ψήσιμο και όλες τις, δημιουργικές μεν χρονοβόρες δε, διαδικασίες ενός Ginger bread house, μένει χρόνος και όρεξη για άπειρο στόλισμα! Εμείς τα κάναμε λίγο «τσίρκο» ωστόσο ,το ευχαριστηθήκαμε πολύ!!!
Μονοπάτια, φράχτες, φαναράκια, σπιτάκι σκύλου, περίτεχνες κολώνες, σοκολατάκια φιγούρες, διακόσμησαν τα σπίτια μας και στο τέλος πασπαλίσαμε άχνη ζάχαρη για ένα χιονισμένο άκρως εορταστικό αποτέλεσμα!
Χριστουγεννιάτικα Σοκολατόσπιτα
Για κάθε σπιτάκι θα χρειαστούμε 4 σοκολάτες των 100 γρ. (της αρεσκείας σας – εμείς χρησιμοποιήσαμε γάλακτος).
Θα χρειαστούμε επίσης κουβερτούρα λευκή ή άλλη (για κόλλα), γλάσο, καραμελάκια και ό, τι άλλο θέλουμε για στόλισμα.
Διαδικασία
Κόβουμε στη μέση τις δύο σοκολάτες κι έτσι έχουμε 4 ίδια κομμάτια που γίνουν οι τοίχοι του σπιτιού μας. Λιώνουμε σε μπεν μαρί λίγη λευκή κουβερτούρα που θα γίνει η κόλλα μας. Κολλάμε προσεχτικά τους τοίχους σε ζεύγη πρώτα, παγώνουμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο κι έπειτα ολοκληρώνουμε τη συγκόλληση του σπιτιού.
Κόβουμε τις άλλες δύο σοκολάτες στα ¾ και τις κολλάμε στο σπιτάκι, μεταξύ τους ως σκεπή. Με τα κομμάτια σοκολάτας που περίσσεψαν μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, κάνοντας φράχτες, σπιτάκι σκύλου, διακόσμηση, κλπ.
Αφήνουμε το σπιτάκι μας στο ψυγείο να στερεοποιηθεί καλά κι ετοιμάζουμε γλάσο ως εξής:
Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα 2 ασπράδια αυγού (παστεριωμένα για να μπορέσετε να καταναλώσετε άφοβα), μέχρι να αρχίσουν να σφίγγουν, έπειτα προσθέτουμε 1 κ.σ. λεμόνι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και μετά σιγά – σιγά άχνη ζάχαρη (~350-400 γρ). Το γλάσο μας θέλουμε να έχει παχιά κολλώδη υφή και όχι να ρέει. Το βάζουμε σε κορνέ για να το εφαρμόσουμε στα σημεία που θέλουμε να διακοσμήσουμε.
Προτιμάμε μύτη με μικρή διάμετρο στο κορνέ και στολίζουμε το σοκολατόσπιτό μας όπως μας αρέσει. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το γλάσο ως εφέ χιονιού στη σκεπή και περιμετρικά στο σπίτι και ως «κόλλα» χιονιού για να ρίξουμε κάτω στο πιάτο κάθε λογής ζαχαρωτά και καραμελάκια (τα οποία ονομάσαμε ζαχαρένια μονοπάτια).
Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τη φίλη Κατερίνα που μοιράστηκε μαζί μας τεχνογνωσία κι εμπειρία στο χτίσιμο σοκολατένιων σπιτιών και τη φίλη Γιάννα για τη φιλοξενία και τη θετική της ενέργεια! Να ευχαριστήσω και το μικρό μου αγγελούδι που με συνόδευσε και φέτος κι έβαλε όλες τις διακοσμητικές πινελιές στο δικό μας σπίτι!
Αν δοκιμάσετε να τα φτιάξετε πείτε μας πώς σας φάνηκε!!!
Εύχομαι καλές γιορτές, πασπαλισμένες με ζάχαρη και σοκολάτα! Σας φιλώ!