Δεν φταίει μόνο η φόνισσα μάνα..

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Είμαι πεπεισμένη ότι αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα αλλά σε μια πιο ευρωπαϊκή χώρα.. θα ζούσαν τα παιδιά! Σήμερα εδώ στην Ελλάδα.. όλο το ανάθεμα πάει στη μάνα δολοφόνο..

Το έγκλημα στην Πάτρα ίσως είναι το μεγαλύτερο του αιώνα για την χώρα μας. Τρία παιδάκια νεκρά.. ένα τρανταχτό άλλοθι που είναι το νοσοκομείο.. αλλά και τελικά μια γυναίκα που δεν της αξίζει ο τίτλος μάνα..

Θα ήθελα αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει.. να διαβάσετε και το άρθρο που έγραψα πριν λίγες ημέρες για το θέμα.. Αναρωτήθηκα εν’ ολίγοις τότε.. είναι η Ρούλα η Μήδεια της Πάτρας; Δεν ήθελα να το πιστέψω.. δεν το χωρά ο νους.. ότι μια μάνα τόλμησε το τέλειο έγκλημα στα παιδιά της.. Για την ώρα.. οι κατηγορίες στρέφονται στον θάνατο του ενός παιδιού. Λένε ότι το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τρανταχτά στοιχεία ενοχής.. Και μάλλον έτσι θα είναι..

Φταίει όμως μόνο η φόνισσα; Πιστεύω ότι στη χώρα μας υπάρχει η λάθος νοοτροπία.. Βολεύει κιόλας.. αλλά δεν είναι έτσι. Οι δομές της κοινωνικής υπηρεσίας.. οι κοινωνικοί λειτουργοί.. είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στη χώρα μας. Και συν τοις άλλοις.. δεν καταγγέλλει κανείς τίποτα.. Άσε μην μπλέξουμε είναι η μόνιμη στάση μας..

Ούτε τα σχολεία.. ούτε οι δήμοι.. ούτε τα νοσοκομεία.. όπως στην περίπτωσή μας.. Κανένας δεν καλεί τις κοινωνικές υπηρεσίες να ασκήσουν το έλεγχο. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.. μ’ αυτό το μότο λειτουργούν ορισμένοι δημόσιοι φορείς.. Κι επειδή οι δημόσιοι φορείς είναι μια ανώνυμη έννοια.. από πίσω είναι οι υπάλληλοι.. που είναι γονείς.. αλλά όπως είπα.. ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.. για τη μερίδα του λέοντος..

Στην Ελλάδα το παιδί είναι πρώτα ιδιοκτησία του γονιού και μετά ισότιμος πολίτης. Βλέπεις ένα πρόβλημα στο σχολείο; Άσε να μην το καταγγείλουμε γιατί μετά μπορεί να υποστούμε τις συνέπειες από το μένος του κακού γονιού. Κι έτσι η κοινωνική υπηρεσία δεν παρεμβαίνει.. Κι έτσι το πρόβλημα διογκώνεται.. Κι έτσι κάπως μπορεί να προκύψει ένα έγκλημα..

Στην περίπτωση μας.. Δεν το είδαν στο νοσοκομείο; Δεν παραξενεύτηκε κανείς; Η συμπεριφορά της Ρούλας ήταν τόσο περίεργη.. λένε εκ των υστέρων. Καταγγέλλουν τώρα.. αφού πρώτα έγινε το έγκλημα..

Θα ήθελα πολύ.. να συγκρατηθώ σήμερα.. Γιατί βλέπετε.. το τεκμήριο της αθωότητας είναι κάτι που ξεχωρίζει τις πολιτισμένες κοινωνίες.. Κι όμως.. Είναι τρία παιδάκια.. Και μάλιστα μιλούν για 9 απόπειρες στο 9χρονο κοριτσάκι.. την Τζορτζίνα. Τι να πω.. Κάποιοι πιστεύω ότι δεν θα έχουν ήσυχο ύπνο.. και δεν μιλάω μόνο για την φόνισσα μάνα..

 

Photos: Annie Spratt, Kelley Bozarth and Annie Spratt (Unsplash)

You May Also Like