Έχει «εθιστεί» και το δικό σας παιδί με τις ηλεκτρονικές συσκευές;;;

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Τι είναι αυτό το πράγμα που συμβαίνει αγαπητοί γονείς;; Λες και με το που έρχονται τα παιδιά σε αυτό τον κόσμο είναι προγραμματισμένα να γνωρίζουν να χειρίζονται κινητά.. υπολογιστές και τάμπλετ..

Έτσι και με την δική μας περίπτωση στο σπίτι.. Η μπέμπα μόλις έκλεισε τα 2 και χειρίζεται τα κινητά και τα τάμπλετ καλύτερα και από μένα.. Εντάξει υπερβάλω λίγο ως προς τον χειρισμό, αλλά η αλήθεια είναι πως αν την αφήσεις είναι ικανή να κάθεται να βλέπει όλη μέρα παιδικά προγράμματα..

Είναι καλό αυτό;; Τι λένε οι ειδικοί;;;

Οι ειδικοί μας λένε να μην ανησυχούμε ιδιαίτερα και πως με όλα τα παιδιά συμβαίνει το ίδιο.. αλλά σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν για το πόσες ώρες μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάλογα με την ηλικία του.

Έτσι λοιπόν..

Τα παιδιά μέχρι δύο ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου μπροστά στις οθόνες. Ο μόνος λόγος είναι γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα νήπια μέχρι 24 μηνών επωφελούνται από την έκθεσή τους σε αυτές. Ακόμα δεν έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες, επομένως η τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει εκπαιδευτικά για εκείνα. Εδώ δεν θα συμφωνήσω ιδιαίτερα.. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν ..αλλά και να μιμηθούν από αυτά που βλέπουν και σε μικρότερη ηλικία..

Τα παιδιά από 3 έως 5 ετών, δεν πρέπει να ξεπερνούν τη μία ώρα ώρα/ ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή τα τάμπλετ κλπ.

Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας δεν υπάρχει ακόμα κάποια σαφής οδηγία.

Σύμφωνα πάντως με σχετικές έρευνες, τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση από 1 έως 3 ώρες την ημέρα, έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Το θέμα πιστεύω έχει γίνει ακόμα πιο έντονο με την καραντίνα που τα παιδιά δεν έχουν και καμία άλλη δραστηριότητα μιας και τα πάντα είναι κλειστά.. Θα κάνουμε υπομονή .. και όλα θα φτιάξουν.. Εμείς πάντως ανυπομονούμε για παιδότοπους και παιδικούς σταθμούς..

 

Photos Pixabay

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *