Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.
Η σχολική βία είναι φαινόμενο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό.. Σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με την τεχνολογική.. την επιστημονική πρόοδο.. όπως και την πολιτιστική εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών… Είναι σαφέστατα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας το οποίο μπορεί εκ πρώτης όψης να μας ευαισθητοποιεί.. καθώς μιλάμε για μικρά παιδιά.. εντούτοις.. θα πρέπει πέραν του «κρίμα» που ακούγεται.. η εμμονή του να μας προβληματίζει.
Ορισμένα παιδιά.. σήμερα.. δεν συνειδητοποιούν σε βάθος τις συνέπειες των πράξεών τους στους άλλους. Αδυνατούν ακόμη και να ελέγξουν την επιθετικότητά τους. Κινούνται συνήθως με γνώμονα την αυτοπροβολή.. ενώ επιδιώκουν την αναγνώριση μέσω της δύναμης που φέρει την εξουσία απέναντι στους πιο αδύναμους.. Επαίρονται από την αίσθηση της υπεροχής στη δύναμή τους.. στη γνώση πολεμικών τεχνών.. στη χρήση κάθε είδους όπλου.. από έναν λοστό.. έναν σογιά.. μέχρι και ένα κανονικό όπλο..
Τα παιδιά επηρεάζονται από κακά πρότυπα.. ίσως και από ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Την ίδια ώρα.. το σχολείο αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ελέγξει τέτοιες συμπεριφορές.. Έτσι.. ως θετικές μπορούμε να χαρακτηρίσουμε πρωτοβουλίες.. κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο.. οι οποίες έχουν ως σκοπό την μείωση της βίας στα σχολεία.. Για μια τέτοια πρωτοβουλία θα σας γράψω σήμερα στο elenifourli.com αγαπητές/οι αναγνώστριες/ες.
ΚΗΦΙΣΙΑ : συμμορία 8 νεαρών επιτέθηκαν σε 17χρονο και το τραυμάτισαν με μαχαίρι.
ΑΛΙΜΟΣ : Έξι αγόρια και τρία κορίτσια, επιτέθηκαν σε 14χρονο αγόρι το χτύπησαν με μαχαίρι και του απέσπασαν το κινητό του τηλέφωνο.
Ηλιούπολη…… Γαλάτσι…..
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ 25 συμμορίες ανηλίκων από μία σε κάθε μεγάλη περιοχή (Σεπόλια, Κολωνό, Κηφισιά, Παγκράτι, Καλλιθέα, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Αγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό κ.ο.κ.), δρουν στην Αττική, που προχωρούν σε τουλάχιστον 20-30 ξυλοδαρμούς συμμαθητών τους ή άλλων παιδιών και εφήβων κάθε μήνα , με δεκάδες ακόμη περιστατικά να μην δηλώνονται καν στις Αρχές, υπό τον φόβο αντιποίνων. (https://www.in.gr/2021/11/16/greece/oi-25-symmories-anilikon-pou-droun-stin-attiki)
Ένα φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ακουμπάει όλο και νεαρότερες ηλικίες. Στις γειτονιές, στους δρόμους μέσα στα σπίτια και στις οικογένειες και κυρίως στα σχολεία.
Αυτό το θέμα είναι το αντικείμενο της παράστασης που παρουσιάζει το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ στο θέατρο αλλά ΚΑΙ στα σχολεία.. ⇒ (ίσως θα έπρεπε να το σκεφτεί ο δήμος Χαλκιδέων λέω εγώ..)
Τίτλος του «Γιάννης “Χ”=ξένος».
Απευθύνεται σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.
Η παράσταση μετά από ευρύτατη έρευνα είναι προϊόν συνεργασίας δύο οργανισμών. Του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Δύο οργανισμοί που εγγυώνται την ποιότητα και το βάθος της ερευνάς παιδαγωγικά και αισθητικά.
Με συμμετοχή 5 ηθοποιών και του ίδιου του σκηνοθέτη, παρουσιάζουν την παράσταση, τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα της βίας/εκφοβισμού, συνομιλούν με τα παιδιά και ρίχνουν άπλετο φως στο αποτρόπαιο φαινόμενο.
Η παράσταση και η παρουσία του θεάτρου στο σχολείο είναι ένα γεγονός πολυσήμαντο.
- Η ίδια η παράσταση δίνει στα παιδιά έντονα ερεθίσματα και τα ευαισθητοποιεί ώστε να αμυνθούν για τον εαυτό τους και για τον υλικό τους κύκλο των συμμαθητών, και
- Δίνει αφορμές στην εκπαιδευτική κοινότητα τους σχολείου (Διεύθυνση, Καθηγητές και μαθητές) να έχουν ένα συνεχή διάλογο και προβληματισμό πάνω στο αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο.
Κειμενο- σκηνοθεσία : ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό-κοστούμια ΜΙΚΑ ΠΑΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Βίντεο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ
Παίζουν οι ηθοποιοί
ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΡΚΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ, ΤΡΥΦΩΝ ΜΠΑΡΚΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΑΤΑΛΙ ΦΛΟΥΡΗ.
Η παράσταση είναι ειδικά δομημένη έτσι ώστε να διακόπτεται στα καίρια σημεία και ο σκηνοθέτης (ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ) που είναι πάντα παρών αναπτύσσει μια συζήτηση με τα παιδιά του σχολείου ώστε να συνειδητοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του Bullying και της κάθε μορφής βίας και να ευαισθητοποιηθούν. Για τον ίδιο λόγο οι δύο οργανισμοί έχουν εκδώσει και ένα βιβλίο με τίτλο ‘ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ BULLYING» το οποίο αφήνουν στο σχολείο για περαιτέρω δουλειά μεταξύ καθηγητών και μαθητών.
Σελίδα · Θέατρο τέχνης
Kefallinias 17, Athens, Greece
21 0865 6004
topos-allou.gr
Φωτογραφίες: Unsplash (Kat J, Morgan Basham), Facebook (Δημόσιες)