Fitness snacking ή αλλιώς γυμναστική για πολυάσχολους!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Κάποτε, (πάνε πάνω από 10 χρόνια…) μοιραζόμουν το ίδιο γραφείο με μία συνάδελφο η οποία, κάθε δύο ώρες σταματούσε την εργασία της, έπαιρνε από ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό στα χέρια και έκανε λίγες ασκήσεις σα να κρατούσε βάρη. Ομολογώ ότι τότε μου φαινόταν πολύ αστείο αυτό το σκηνικό και κρυφά έβαζα τα γέλια…! Τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, πιο μπροστά από οποιοδήποτε smart watch ή άλλο gadget φοράμε σήμερα για να μας μετράει βήματα, καρδιακούς παλμούς και να μας υπενθυμίζει να σηκωνόμαστε από την καρέκλα και να πίνουμε νερό!!!

“Fitness snacking” έχει ονομαστεί σήμερα αυτό που έκανε τότε η συνάδελφος (καλή της ώρα όπου κι αν είναι). Τι σημαίνει; Ολιγόλεπτες «δόσεις» φυσικής δραστηριότητας, κίνησης και άσκησης που μπορούμε να προσφέρουμε στο σώμα μας και μοιάζει με τα συχνά κι ελαφριά γεύματα (snacks) στη διατροφή.

Αντί λοιπόν για ένα ολόκληρο γεύμα, πολλοί προτιμούν κι επιλέγουν περισσότερα γεύματα, μικρότερης ποσότητας, τηρουμένων των αναλογιών που επιτάσσει το διατροφικό τους πρόγραμμα. Με την ίδια λογική, μπορούμε να «τσιμπολογούμε» λίγη άσκηση σποραδικά μέσα στην ημέρα μας, καταλήγοντας να «αθροίσουμε» συνολικά αρκετά λεπτά άσκησης που είναι και το επιθυμητό. Άλλωστε είναι πιο εύκολο να βρεθούν 5 λεπτά ελεύθερου χρόνου, αρκετές φορές την ημέρα και να αφιερωθούν σε (κάποιου είδους) άσκηση, από το να βρεθεί 1 ολόκληρη ώρα κανονικής προπόνησης (προσθέτοντας και το χρόνο που απαιτείται να φθάσουμε στο γυμναστήριο και να επιστρέψουμε)!

Ας δούμε μερικά παραδείγματα – ευκαιρίες για fitness snacking, εντός κι εκτός σπιτιού:

Το περπάτημα σώζει ζωές και δεν είναι υπερβολή. Είναι ο πιο εύκολος και αποδοτικός τρόπος αύξησης της σωματικής δραστηριότητας. Όσο μπορείτε ν’ αποφεύγετε τη χρήση αυτοκινήτου ή άλλων μεταφορικών μέσων για κοντινές αποστάσεις και να περπατάτε! Το ποδήλατο είναι επίσης μια ενναλακτική λύση, αλλά δυστυχώς οι ποδηλάτες κινδυνεύουν στη χώρα μας από πολλούς παράγοντες!

Αν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορείτε να κατεβαίνετε μία στάση νωρίτερα από τον προορισμό σας και να περπατάτε. Αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο, προτιμήστε να παρκάρετε και πιο μακριά προκειμένου να περπατήσετε λίγο. Κάνετε συχνότερα περιπάτους σε μέρη που σας ευχαριστεί, όπως πάρκα, άλση, πεζόδρομους ή εμπορικά κέντρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.

Στο γραφείο:

Μειώστε τη χρήση του ασανσέρ. Σηκωθείτε τακτικά και κινηθείτε, τεντωθείτε και ξεμουδιάστε. Οι πιο τολμηροί ακολουθήστε το παράδειγμα της συναδέλφου μου που σας ανέφερα στην αρχή!

Στο σπίτι:

Βγάλτε τα παπούτσια και κινηθείτε εντός του σπιτιού με διαφορετικό βηματισμό, πιο γρήγορα, στις μύτες, με λυγισμένα γόνατα, με πλάγια βήματα, με αλματάκια.

Αν μένετε σε όροφο, ανεβείτε μέσω της σκάλας.

Αν κάνετε δουλειές και καθαριότητα στο σπίτι, μετατρέψτε τις σε γυμναστική! Βάλτε μουσική ή χρονόμετρο και κυνηγήστε το χρόνο!

Καθίστε σε fit ball (φουσκωτή μπάλα γυμναστικής) αντί σε καρέκλα ή καναπέ όταν βλέπετε τηλεόραση.

Όταν στέκεστε όρθιοι και μαγειρεύετε ενεργοποιείστε κοιλιακούς και γλουτιαίους, εστιάστε περισσότερο στην αναπνοή σας.

Γενικά, το concept είναι να μη μένει χρόνος ακινησίας ανεκμετάλλευτος! Ακόμη και όταν καθόμαστε στην καρέκλα του γραφείου μας ή συμμετέχουμε σε κάποια διαδικτυακή συνάντηση, μπορούμε να κινούμε τα πόδια μας, να σφίγγουμε και να χαλαρώνουμε την κοιλιά μας, να τεντώνουμε την πλάτη μας επιδιώκοντας καλύτερη στάση σώματος!

Σας προτρέπω να δοκιμάσετε και αναμένω τα αποτελέσματα!!!

You May Also Like