Η φροντίδα και η επανόρθωση των μαλλιών μετά το καλοκαίρι

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Δεν ξέρω αν είστε από τις τυχερές που έχουν πλούσια μακριά μαλλιά, με όγκο και πολλές επιλογές σε χτενίσματα ή από εμάς τις άτυχες με τα λίγα, λεπτά και εύθραυστα μαλλάκια…

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, σίγουρα θα σας απασχολεί η φροντίδα των μαλλιών σας μετά το καλοκαίρι και ιδιαίτερα αν έχουν ταλαιπωρηθεί από το θαλασσινό νερό, το χλώριο, τα συχνά λουσίματα και την ηλιακή ακτινοβολία.

Το φθινόπωρο, τα μαλλιά χρειάζονται ξεκούραση, επανόρθωση, θρέψη κι ενυδάτωση ενώ συχνά έχουν υποστεί αρκετή φθορά κι ένα γενναίο κούρεμα μπορεί να μην σώσει την κατάσταση.

Καταρχάς, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον κομμωτή μας που ξέρει τον τύπο μαλλιών μας και μπορεί να μας προτείνει επαγγελματικά προϊόντα για τις δικές μας ανάγκες. Παράλληλα με αυτό όμως, μπορούμε να σας δώσουμε και κάποιες γενικές συμβουλές για τη φροντίδα και την επανόρθωση των μαλλιών σας:

Προστασία από τη θερμότητα

Επιστροφή στο γραφείο σημαίνει αυτόματα και περισσότερο styling, λουσίματα, ισιώματα, φορμαρίσματα. Αν χρησιμοποιείτε πιστολάκι και πρέσες στο σπίτι, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε: η χρήση της υψηλότερης δυνατής θερμοκρασίας δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερα περάσματα και λιγότερη ζημιά στα μαλλιά. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε, για παράδειγμα το ίσιωμα, με τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία και να ανεβάσετε σταδιακά αν χρειάζεται.

Η σωστή θερμοκρασία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο, την υφή και το χρώμα των μαλλιών. Ποτέ μην παραλείπετε ένα προϊόν θερμοπροστασίας (heat protectant).

Κατάλληλη βούρτσα μαλλιών

Είναι όλες οι βούρτσες μαλλιών καλές για τα μαλλιά μας; Όχι! Προτιμάμε μία βούρτσα με εύκαμπτα, στρογγυλεμένα δόντια που να είναι απαλή για τα μαλλιά αλλά και για το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, αν χρησιμοποιούμε τη βούρτσα με στέγνωμα / ίσιωμα τότε πρέπει να αναζητήσουμε κάποια που να επιτρέπει στη θερμότητα να διαχέεται γρήγορα καθώς κάνουμε styling.

Πόσο συχνά πρέπει να χτενίζουμε τα μαλλιά μας; Εξαρτάται!!! Η βούρτσα και ο τρόπος μας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο σπάσιμο της τρίχας και ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής. Γι’ αυτό ξεκινάμε το βούρτσισμα από τις άκρες, απαλά και ανεβαίνουμε, ενώ ποτέ δεν πρέπει να βιαζόμαστε και φερόμαστε επιθετικά.

Πόσο συχνό λούσιμο;

Αιώνιο ερώτημα με δεκάδες διαφορετικές απαντήσεις. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και πάλι εξαρτάται από τον τύπο μαλλιών του καθενός. Τα σγουρά πυκνά μαλλιά μπορεί να χρειάζονται λούσιμο μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα λεπτά λιπαρά μαλλιά να δείχνουν άλουστα μέσα σε μία μέρα.

Είναι γνωστό βέβαια ότι το πολύ συχνό λούσιμο αφαιρεί τα φυσικά έλαια των μαλλιών και τα κάνει εύθραυστα, γι’ αυτό επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις όπως χρήση ενός (καλού) dry shampoo, διαφορετικό χτένισμα μια δύσκολη μέρα, για παράδειγμα μια κοτσίδα ή μια αλογοουρά με ένα ωραίο scrunchie.

Αναμένουμε και τις δικές σας προτάσεις!

You May Also Like