Φτιάχνουμε μπακλαβά γιατί αγαπάμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες αποφασίζουμε οι «όχι και μεγάλες νοικοκυρές» να βρούμε συνταγές για γλυκά και να πειραματιστούμε.

Άλλες φορές πετυχαίνει, άλλες αναρωτιέσαι γιατί πήρες την απόφαση να φτιάξεις γλυκό, αφού δεν φημίζεσαι κιόλας!

Σε τέτοιες εκρήξεις μαγειρικής αποφασίζω να ανοίξω ένα τετράδιο που έγραφε η γιαγιά μου συνταγές και να δοκιμάσω, ελπίζοντας να δώσει λίγο spirit, στην προσπάθειά μου.

Και επειδή για τα μελομακάρονα της γιαγιάς σας έχω μιλήσει, σκέφτηκα να σας δώσω και την συνταγή για μπακλαβά, που επίσης τρώμε σχεδόν όλοι τέτοιες μέρες!

Πάμε να δούμε:

Υλικά:

1 πακέτο (ή ½ κιλό) φύλλο κρούστας

1 πακέτο (ή 250 γρ.) φρέσκο βούτυρο

200 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (ανάλατα κι άψητα)

150 γρ. καρυδόψιχα

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Υλικά για το σιρόπι:

250 γρ. ζάχαρη

200 γρ. νερό

1 κουτ. σούπας λεμόνι ή 1 κουτ. σούπας γλυκόζη

φλοιός από ½ λεμόνι

Εκτέλεση:

Ξεκινάω με το σιρόπι πρώτα για να κρυώνει μέχρι να ετοιμαστεί κι ο μπακλαβάς. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Όταν το σιρόπι έχει δέσει το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Τοποθετώ στο blender τους ξηρούς καρπούς και τους αλέθω. Προσθέτω την κανέλα και την ζάχαρη κι ανακατεύω καλά. Λιώνω το βούτυρο σε ένα μικρό σκεύος.

Αρχίζω και στρώνω τα φύλλα, τα οποία χωρίζω σε δύο μέρη. Στρώνω το πρώτο φύλλο με τέτοιο τρόπο που να είναι το μισό έξω από το pyrex και το άλλο μισό να καλύπτει την επιφάνεια του pyrex. Αλείφω γενναιόδωρα με το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και στρώνω ένα άλλο φύλλο από την άλλη πλευρά του pyrex, αναλόγως. Τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετώ διπλωμένα στα δύο, όλα εντός της επιφάνειας του pyrex και τα αλείφω με το λιωμένο βούτυρο.

Μόλις τελειώσουν τα φύλλα της πρώτης δόσης, ρίχνω τα αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια και τα απλώνω ομοιόμορφα.

Τα φύλλα που εξείχαν τα φέρνω πάνω στην γέμιση (για να σφραγιστεί) κι αλείφω με το βούτυρο. Συνεχίζω να προσθέτω τα φύλλα του δεύτερου μέρους διπλωμένα στα δύο.

Τοποθετώ και το τελευταίο φύλλο κι αλείφω με το βούτυρο όλη την επιφάνεια. Μ’ ένα μυτερό μαχαίρι κόβω τον μπακλαβά σε διαγώνιες μικρές φέτες. Σε περίπτωση που έχει περισσέψει ακόμα λίγο βούτυρο μπορώ να το ρίξω από πάνω να πάει παντού. Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος να μπει στον φούρνο.

Ζεσταίνω τον φούρνο στους 140°C στον αέρα και ψήνω για 90’. Στα πρώτα 30’ τοποθετώ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο να καλύπτει την επιφάνεια για να μην πάρει χρώμα ο μπακλαβάς από την αρχή.

Μόλις περάσουν 90’, κατεβάζω την θερμοκρασία στους 120°C (στον αέρα) και ψήνω για ακόμα 60’ και πάλι με το αλουμινόχαρτο από πάνω.

Βγάζω τον μπακλαβά από τον φούρνο και όσο ακόμα είναι ζεστός ρίχνω το σιρόπι από πάνω να πάει παντού. Σχετικά με το σιρόπι, είναι σημαντικό να είναι κρύο ενώ ο μπακλαβάς πρέπει να είναι βγαλμένος μόλις από τον φούρνο.

Έτοιμος! Ευχόμαστε να σας πέτυχε και να τον φτιάξετε και του χρόνου!

Κάτια Καραχάλιου

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *