Φτιάχνουμε νόστιμα σπιτικά τσουρέκια!

Γράφει η Πέννυ Αδάμου.

Ήρθε η εποχή για νόστιμα τσουρέκια, γεμάτα αγάπη και πλούσια γεύση φυσικά.

Ακολουθώντας μια απλή αλλά τέλεια συνταγή, μπορείς να φτιάξεις αφράτα τσουρέκια που θα απολαύσουν όλοι.

Είναι ιδανική για να έχεις αφράτα και γλυκά τσουρέκια που θα εντυπωσιάσουν!

Τι θα χρειαστείς;

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. ζάχαρη

250 ml γάλα (χλιαρό)

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

2 αυγά

20 γρ. μαγιά ξερή ή 40 γρ. φρέσκια

1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαχλέπι (προαιρετικά)

1 κ.γ. κακουλέ (προαιρετικά)

1 κ.σ. πορτοκαλόφλουδα (προαιρετικά)

1/4 φλ. νερό

1 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά)

1 κρόκο αυγού για το άλειμμα

1-2 κ.σ. γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά με 1/4 φλ. νερό και λίγο από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα για 10-15 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ και την πορτοκαλόφλουδα (αν τα χρησιμοποιούμε). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, τη μαγιά και το ρούμι. Ζυμώνουμε καλά για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μετά τη φούσκωμα, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ή 6 ίσα μέρη και πλάθουμε σε μπαστούνια. Τα πλέκουμε σε σχήμα κοτσίδας ή κουλουριού και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με 1-2 κ.σ. γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν αφράτα.

Όταν τα τσουρέκια είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Αυτά τα τσουρέκια είναι ιδανικά για κάθε ώρα, πρωί ή μετά το φαγητό το μεσημέρι του Πάσχα!

You May Also Like