Γεμιστή κολοκύθα για το ρεβεγιόν!

Στο παραμύθι της Σταχτοπούτας η κολοκύθα μεταμορφώνεται σε άμαξα. Στην πραγματικότητα πάλι έχουμε πολύ πιο νόστιμες ιδέες για το αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό, με τον σεφ Άκη Πετρετζίκη να δίνει ρεσιτάλ στη πιο ωραία αλμυρή συνταγή κολοκύθας που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Και μιας και τα Χριστούγεννα πέρασαν αλλά το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι προ των πυλών, πάρτε χαρτί και στυλό και ετοιμαστείτε να «μαγέψετε» τους καλεσμένους σας..

Υλικά

  • 1 κολοκύθα μακρόστενη 1,5-2 κιλά
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. Σκόρδο
  • 2 κλ. Θυμάρι
  • 2 κλ. Δεντρολίβανο
  • 100 γρ. Φακές
  • 100 γρ. αποξηραμένα cranberries
  • ½ κ.γ μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 150 γρ. κόκκινο κρασί
  • 150 γρ. Νερό
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 80 γρ. φύλλα σπανάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Κόβουμε με προσοχή την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια της.

Αλείφουμε με 1 κ.σ.  ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.

Ψήνουμε για 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η ψίχα της κολοκύθας και να καραμελώσει ελαφρά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 20-25 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.

Με ένα κουτάλι βγάζουμε τη ψίχα της κολοκύθας, με προσοχή όμως για να μην βγάλουμε τη φλούδα της και κάνουμε τρύπα. Ψιλοκόβουμε τη ψίχα και την κρατάμε σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα από το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Παράλληλα, βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές, το ψιλοκομμένο θυμάρι και δεντρολίβανο, τα cranberries και το μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Σβήνουμε με το κρασί και και περιμένουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του κρασιού.

Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών  και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μην διαλύονται. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ψίχα της κολοκύθας, το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι.

Γεμίζουμε τα δύο κομμάτια της κολοκύθας με τη γέμιση. Καπακώνουμε τα δύο κομμάτια ώστε να έχουμε πάλι μία κολοκύθα. Δένουμε με σπάγγο. Ξαναβάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.

Τέλος, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

You May Also Like