Γιατί θα πρέπει να λέμε ναι στο χθεσινό φαγητό;;;;

Η αλήθεια είναι ότι το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν το προτιμά σχεδόν κανένας… Από την άλλη αν φτιάξεις για παράδειγμα ένα ταψί παστίτσιο δεν το τρως άνετα και την επόμενη μέρα;;; Ανετότατα.. Άρα έχει να κάνει και με το πόσο μάλλον μας αρέσει το φαγητό.. Πέρα όμως από αυτό.. έρευνες δείχνουν ότι τα χθεσινά φαγητά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.. Σοβαρά τώρα;;;

Ρύζι από χθες

Το ξέρατε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο φρέσκο μαγειρεμένο ρύζι και στο χθεσινό κρύο; Σύμφωνα με έρευνα όταν τρώμε φρέσκο μαγειρεμένο ρύζι το άμυλο που περιέχει μετατρέπεται στο οργανισμό μας σε γλυκόζη. Όταν όμως το βάλουμε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου, ένα μέρος του αμύλου του μετατρέπεται στο λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο συμπεριφέρεται περισσότερο όπως οι φυτικές ίνες και αποδίδει λιγότερες θερμίδες.

Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά

Σε πείραμα υπό την καθοδήγηση της δρ. Denise Robertson από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δόθηκε στους μισούς συμμετέχοντες να φάνε κρύα και οι άλλοι μισοί ξαναζεσταμένα. Αυτό που είδαν ήταν ότι τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με τα πρόσφατα βρασμένα μακαρόνια. Ακόμα, τα μακαρόνια που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και ξαναζεσταθεί, επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις τιμές του σακχάρου αφού παρατηρήθηκε 50% μικρότερη αύξηση στη γλυκόζη του αίματος.

Περίσσεψαν πατάτες;

Οι χθεσινές βραστές πατάτες δίνουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο από ό,τι αν τις καταναλώνατε ζεστές. Έρευνα μάλιστα έδειξε ότι η περιεκτικότητα μιας ζεστής βραστής πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο από 7% έφτανε στο 13% όταν ήταν κρύα. Όσο για τις φυτικές ίνες, οι διαιτολόγοι εκτιμούν ότι ιδανική επιλογή είναι η ωμή πατάτα, ενώ η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι η κρύα βρασμένη πατάτα.

Σας έπεισαν οι έρευνες ή μπα;;;

Ελένη ♥♥

You May Also Like