Θέλω να αγιάσω και δεν μπορώ που λένε… Εντάξει το ξέρω καλοκαίρι είναι προσέχουμε λίγο παραπάνω τη διατροφή μας… αλλά πραγματικά μόλις δοκίμασα αυτή τη συνταγή ξετρελάθηκα και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας… Φανταστικό σοκολατένιο αφράτο κέικ .. με άρωμα καφέ… Με μια λέξη Υπέροχο!!!!
Πάμε να το φτιάξουμε…
Υλικά
150γρ. σοκολάτα bitter ή κουβερτούρα
100ml καφέ φίλτρου
75γρ. βούτυρο (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου)
80γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά αλεύρι
6 αυγά
Προετοιμασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα τετράγωνο ταψάκι περίπου 20εκ. Ρίχνετε τον καφέ σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε τη σοκολάτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια και την αφήνετε να λιώσει σε σιγανή φωτιά χωρίς να ανακατεύετε.
Στο μεταξύ, σπάζετε τα αυγά και ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δυο γυάλινα μπολ. Όταν η σοκολάτα μαλακώσει, αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατεύετε δυνατά και σταθερά με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Προσθέτετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και κατόπιν ένα έναν τους κρόκους, ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
Ρίχνετε, τέλος, και το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύετε πάλι. Χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια σε σχετικά σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε στη μαρέγκα τη ζάχαρη, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή.
Ρίχνετε τη μισή ποσότητα της μαρέγκας μέσα στο μείγμα σοκολάτας και ανακατεύετε με σταθερές κυκλικές κινήσεις. Συνεχίζετε, προσθέτοντας την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας σε δύο δόσεις, ενώ ανακατεύετε πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά. Αναποδογυρίζετε μόλις κρυώσει λίγο και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά.
Για το γαρνίρισμα
100γρ. κουβερτούρα
2 κουταλάκια λικέρ καφέ ( Calhua)
15γρ. βούτυρο
2 κουταλιές κακάο σκόνη
Ετοιμάζετε την κρέμα για το γαρνίρισμα ως εξής:
Λιώνετε την κουβερτούρα, αφού τη σπάσετε σε κομματάκια, σε μπεν μαρί. Προσθέτετε το βούτυρο και το λικέρ, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει. Απλώνετε την κρέμα πάνω από το γλυκό ομοιόμορφα, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.
Πριν το σερβίρετε, πασπαλίζετε με κακάο… ή προαιρετικά με τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.
( Η συνταγή είναι από το βιβλίο ‘’σοκολατένιοι πειρασμοί’’)
Ελένη ♥♥