Η πρόληψη …σώζει ζωές!!!

Το είδαμε παντού στην τηλεόραση, το ακούσαμε στο ραδιόφωνο, είδαμε ανθρώπους στο δρόμο να ενημερώνουν τον κόσμο, ανθρώπους να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις γύρω απ’ αυτό. Ο Οκτώβριος ήταν μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες, ήταν ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού και το μήνυμα είναι ένα: «Η πρόληψη σώζει ζωές»

Οι γυναίκες έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό όπλο για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας που ακούει στον όρο αυτοεξέταση. Αφιερώνοντας μόλις λίγα λεπτά (10-15 min αρκούν για τη σχολαστική αυτοεξέταση των μαστών), μία φορά το μήνα, την 5η με 10η ημέρα μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως όπου οι μαστοί είναι πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη μέρα του μήνα.

Η αυτοεξέταση του στήθους περιλαμβάνει 3 στάδια:

– Οπτική εξέταση

– Ψηλάφηση σε όρθια στάση

– Ψηλάφηση σε οριζόντια θέση

selfcheck1

Η οπτική εξέταση πραγματοποιείται μπροστά σ’ έναν καθρέφτη ώστε να παρατηρηθούν τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές στην εμφάνιση των μαστών. Η εξέταση ξεκινά με τα χέρια κάτω στα πλάγια. Ιδιαίτερη έμφαση κατά την οπτική εξέταση πρέπει να δοθεί στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών. Ο ένας μαστός, συνήθως, είναι λίγο μεγαλύτερος από τον άλλο. Ευρήματα όπως κάποιο εξόγκωμα, πάχυνση του δέρματος, οίδημα, ερυθρότητα, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, σκλήρυνση με διάταση των πόρων (δέρμα σαν πορτοκάλι), εισολκή (τάση προς τα μέσα- «βαθούλωμα») του δέρματος ή των θηλών πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό σας. Έπειτα η εξέταση επαναλαμβάνεται ελέγχοντας για τα ίδια συμπτώματα με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι και με τα χέρια τοποθετημένα ελάχιστα κάτω από τη μέση πιέζοντας τη λεκάνη ώστε να σφίγγουν οι μύες του στήθους. Επιπλέον, πρέπει να ελέγχεται το στήθος στα πλάγια γυρνώντας το σώμα αριστερά και δεξιά

Η ψηλάφηση σε όρθια στάση περιλαμβάνει ελαφριά πίεση των θηλών ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο έκκριμα π.χ. αίμα. Έπειτα θέτουμε το σώμα σε οριζόντια θέση ξαπλώνοντας ανάσκελα και βάζοντας το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι (από την πλευρά του προς εξέταση μαστού) και με το άλλο, χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα, ψηλαφούμε τον μαστό διαγράφοντας κυκλικές κινήσεις διαμέτρου περίπου 1-1,5 cm ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, χωρίς να απομακρύνουμε τα χέρια από το δέρμα και να χαθεί κάποιο σημείο από την ψηλάφηση. Ένας άλλος τρόπος για να καλυφθεί όλη η περιοχή του μαστού και να μην ξεφύγει κάποιο σημείο είναι η εξέταση να γίνει από πάνω προς τα κάτω σε λωρίδες ξεκινώντας από τη μασχάλη προς τα κάτω. Σ’ αυτό το σημείο της εξέτασης πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ορισμένες διογκώσεις στο στήθος. Τέλος, δεν ξεχνάμε να εξετάσουμε την περιοχή της μασχάλης προσέχοντας αν υπάρχουν ασυνήθιστα ογκίδια ή σκληρίες, δηλαδή διογκωμένοι μασχαλιαίοι αδένες

mastos

Σ αυτή την πολύ απλή, ανέξοδη διαδικασία οφείλεται η διάγνωση του 40% των περιστατικών του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο και η πρώιμη διάγνωση φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένειας σε ποσοστό 25%.

Οι αριθμοί μιλούν. Δεν είναι, λοιπόν, μύθος… Η πρόληψη σώζει ζωές!

 Άννα Μπιλάλη

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *