Κάντε οικονομία στη βενζίνη

ÏõñÝò áðï áõôïêßíçôá ó÷çìáôßóôçêáí óÞìåñá,óå üóá ðñáôÞñéá âåíæßíçò ðñïìçèåýôçêáí êáýóéìá áðï íùñßò ôïõ ðñùú.Öùôïãñáößá áðï ðñáôÞñéï óôçí ïäü Áñ÷åëÜïõ óôï ÐáãêñÜôé, ÄåõôÝñá 12 Ìáúïõ 2008 (ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ/EUROKINISSI)

Βενζίνη, ένα καύσιμο που δε σταματάει να αυξάνεται κάνοντας την τσέπη μας να «αναστενάζει», ενώ το αμάξι έχει γίνει κάτι παραπάνω από απαραίτητο στις ημέρες μας.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά τα οποία μας βοηθούν να κάνουμε οικονομία στη βενζίνη και σας τα παρουσιάζω αμέσως.

Οδηγούμε με σωστή ταχύτητα

Είναι από τους βασικότερους παράγοντες για την οικονομία καυσίμου. Ο κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η ταχύτητα «ταξιδιού» του αυτοκινήτου του, αλλά σε γενικές γραμμές είναι τα χιλιόμετρα που έχει το αυτοκίνητο όταν κινείται με την πιο μεγάλη σχέση στο κιβώτιο και 3-4 χιλιάδες στροφές στο στροφόμετρο. Μπορεί να αργήσουμε λίγο να φτάσουμε στο προορισμό μας, (σε ταξίδια εκτός πόλεως) αλλά 15 χλμ περισσότερα στο ταχύμετρο μπορεί να σημαίνουν 2 ευρώ στα 100χλμ περισσότερη κατανάλωση.

Με σωστή ταχύτητα εξοικονομούμε έως και 2.5 παραπάνω χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης.

Οδηγούμε ήρεμα και στρωτά.

Πράγμα που σημαίνει πως αποφεύγουμε απότομες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα και γενικά την νευρική οδήγηση.

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε έως και 1.5 παραπάνω χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης, ενώ προφυλλάσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από τα ατυχήματα.

1400846542969606459Λέμε όχι στις «special» βενζίνες

Εκτός αν υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος, δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε βενζίνες πολλών οκτανίων επειδή οι διαφημίσεις μας βομβαρδίζουν για δήθεν καλύτερες επιδόσεις και μακροβιότερους κινητήρες. Πρόκειται σαφώς για τρικ του marketing. Σε απλή οδήγηση κανένας μα κανένας δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά.

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε έως και 0.3 ευρώ ανά λίτρο.

Δεν οδηγούμε ποτέ με κρύο κινητήρα.

Όλοι οι κινητήρες απαιτούν μια μικρή προθέρμανση προκειμένου να αποδώσουν την μέγιστη ιπποδύναμη στις ανάλογες στροφές περιστροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας κρύος κινητήρας να καταναλώνει 10 -15% περισσότερο καύσιμο για να αποδώσει τα μέγιστα. Προσπαθούμε λοιπόν να ‘ζεσταίνουμε’ 2 με 3 λεπτά τον κινητήρα του αυτοκινήτου, πάντα εν κινήσει αλλά με χαμηλές στροφές, ακόμα και αν πρόκειται για μια μικρή διαδρομή μέσα στην πόλη.

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε έως και 2 παραπάνω χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης.

Young couple driving convertible at sunset

Πάντα τα ελαστικά μας είναι σωστά φουσκωμένα.

Οταν η πίεση των ελαστικών μας είναι 0.6 με 1 bar λιγότερη, αυτό μπορεί να σημαίνει έως και 15 λιγότερα χιλιόμετρα με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ! Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός από μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά φρενάρουν καλύτερα, συμπεριφέρονται καλύτερα και δεν ζεσταίνονται τόσο όσο τα ξεφουσκωμένα, συνεπώς δεν φθείρονται πολύ.

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονούμε έως και 0.5 παραπάνω χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης.

You May Also Like