Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Ανάμεσα στα «θετικά» πρόσημα που θα έβαζα στην καραντίνα λόγω της πανδημίας, είναι ότι κάποιοι από εμάς ήρθαμε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό. Φρενάραμε απότομα μια καθημερινότητα που έτρεχε πολύ πάνω από τα όρια ταχύτητας και μπήκαμε «στον πάγο» για ένα διάστημα, γεγονός που είχε θετικές και αρνητικές επιπτώσεις.
Στην περίπτωσή μου, οι αρνητικές επιπτώσεις ήταν όλα εκείνα τα σχέδια που ναυάγησαν για τη σεζόν 2020-2021, σχέδια που δυστυχώς μπήκαν στο χρονοντούλαπο, μάλλον για πάντα. Και αφού τα θρήνησα και το πήρα απόφαση, είδα τον διαθέσιμο χρόνο που μου δόθηκε με άλλο μάτι. Παρακολούθησα ένα σκασμό σεμινάρια, διάβασα και έμαθα πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν το θετικό που σας έλεγα…
Ανάμεσα στα workshops αυτοβελτίωσης και τα masterclasses για healing through the Arts (συγχωρήστε μου τα english αλλά σε αυτή τη γλώσσα ήταν), πήρα ιδέες και δύναμη για να επιστρέψω, μετά τις καραντίνες, σε μια δύσκολη, πιο απαιτητική και δυσοίωνη πραγματικότητα από αυτή που θυμόμουν. Σε αυτή τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.
Κάποτε διάβασα ένα άρθρο που ξεκινούσε με τη φράση:
Every morning, you wake up with the intention of having a productive day. But then life happens.
Ταυτίστηκα. Κάθε μέρα (σχεδόν) ξυπνάω με τη θέληση να είμαι παραγωγική, να κάνω όλα όσα έχω προγραμματίσει, να περισσέψει και χρόνος για εμένα και το παιδί μου και όλα αυτά διατηρώντας την ψυχική μου υγεία και τα νεύρα μου ακλόνιστα.
Δεν είναι εύκολο, το ξέρω. Με τόσους περισπασμούς γύρω μας, τόσα έκτακτα, απρόοπτα και τρελά που συμβαίνουν, μάλλον μοιάζει ακατόρθωτο. Κι όμως, σε μεγάλο βαθμό, γίνεται!
Αν θέλετε κι εσείς να κάνετε τις μέρες σας πιο παραγωγικές, να διαχειρίζεστε το χρόνο σας όσο καλύτερα γίνεται, να είστε προνοητικοί έχοντας ένα back up plan για κάτι απροσδόκητο, να ξαπλώνετε το βράδυ έχοντας κάνει όλα όσα θέλατε και προγραμματίσατε, να ξυπνάτε το πρωί έτοιμοι για δράση, τότε ακολουθήστε πέντε βασικά βήματα:
- Προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ.
- Μην αφήνετε τελευταίες τις σημαντικές εργασίες.
- Φτιάξτε μία λίστα υποχρεώσεων και δεσμευτείτε με χρονοδιάγραμμα να τις ολοκληρώσετε.
- Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας – παρακολουθήστε και χρονομετρήστε επαναλαμβανόμενες εργασίες.
- Σπάστε σε μικρότερα tasks εργασίες που απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο.
Bonus tip:
Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα, διότι μπορεί να μην το κάνεις καθόλου τελικά! Για παράδειγμα, μια φίλη σε καλεί και σου λέει να βγείτε για ένα ποτό. Σε πιάνει πανικός, είναι καθημερινή, την επόμενη ξυπνάς νωρίς, δεν έχεις μαγειρέψει, το παιδί έχει διαβάσματα, πρέπει να βάλεις πλυντήριο και τελικά λες όχι. Λάθος, φίλη μου. Να βγεις και να περάσεις υπέροχα. Δοκίμασέ το!
Μείνετε συντονισμένοι στην παρέα μας για περισσότερα!