Το κουταβάκι σου δαγκώνει τους πάντες και τα πάντα: Δες τι πρέπει να κάνεις

Τα κουτάβια έχουν την συνήθεια να δαγκώνουν ότι βρεθεί στο δρόμο τους. Ο κύριος λόγος είναι ότι βγάζουν δόντια, άλλωστε και τα μωρά το ίδιο δεν κάνουν? Ένας άλλος λόγος είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο. Εφόσον δεν μπορούν να πιάσουν κάτι με τις πατούσες τους, μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους με το στόμα τους. Επιπλέον, αν παρατηρήσουμε τα κουτάβια γνωρίζονται και μεταξύ τους δαγκώνοντας το ένα το άλλο,  αφού συχνά παίζουν με αυτόν τον τρόπο.

Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μάθει μεγαλώνοντας ότι δεν πρέπει να δαγκώνει;

Άρχικά, πρέπει να του δείξεις ότι η συνήθεια αυτή προκαλεί πόνο. Όταν το κουταβάκι σου σε δαγκώνει πάνω στο παιχνίδι, προσποιήσου ότι πόνεσες πολύ, ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν πόνεσες καθόλου. Στη συνέχεια, απομακρύνσου με ήπιες κινήσεις και σταμάτα το παιχνίδι σας καθώς, αν κάνεις έντονες κινήσεις το κουταβάκι σου θα νομίζει ότι συνεχίζετε να παίζετε.

Αποσυντόνισε το. Αν σου δαγκώνει τα χέρια ακόμη και όταν προσπαθείς να το χαϊδέψεις τότε δημιούργησε ένα αντιπερισπασμό. Δώσε του μία μικρή λιχουδιά με το ένα χέρι ενώ με το άλλο συνέχισε να το χαϊδεύεις. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδέσει τα χάδια με την καλή συμπεριφορά. Επιπλέον, πρόσφερε του παιχνίδια για μάσημα, ώστε να ανακουφίσουν την ανάγκη του να δαγκώνει τα πάντα.

Φτιάξε μία εντολή. Όπως «Σταμάτα» ή «Άστο». Μεγαλώνοντας, με αυτήν την εντολή θα μάθει να αφήνει ό,τι κρατάει στο στόμα του.

Μην ξεχνάς ποτέ να το επιβραβεύεις και να το ενθαρρύνεις. Αν ακολουθεί πιστά τις εντολές σου μην ξεχνάς να του δείχνεις την ικανοποίηση σου! Μάθε του μία λέξη, όπως «Μπράβο», ώστε να ξέρει πότε κάνει σωστά κάτι. Επιπλέον, δώσε του λιχουδιές για να το επιβραβεύεις! Μην του φωνάζεις και μην του μιλάς νευριασμένα. Πότε κανείς δεν έμαθε με τις φωνές. Αντίθετα, να του μιλάς ήρεμα και ενίοτε με αυστηρό τόνο, για να μπορεί να καταλάβει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Ένας κτηνίατρος μου είχε πει κάποτε ότι τα σκυλάκια είναι καθρέφτης του αφεντικού τους. Όπως ακριβώς τα παιδιά είναι καθρέφτης της οικογένειας τους. Επομένως, αποδέξου την ευθύνη που έχεις απέναντι του και αφιέρωσε χρόνο στην ανατροφή του γιατί ξέρεις ότι θα σε ανταμείψει με την αγάπη του και τη συντροφιά του!

Εύη

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *