Μήπως δεν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη;;; Δες τα σημάδια!!!

Οι ημερήσιες θερμίδες μας θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 10% από πρωτεΐνη και μάλιστα από μια ποικιλία πηγών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για πρωινό περιέχει περίπου 20 γρ. πρωτεΐνης, μια μερίδα στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα για μεσημεριανό περιέχει περίπου 25 γρ. και μια κούπα φασόλια για βραδινό περιέχει περίπου 15 γρ.

Ένα από τα πιο συχνά σημάδια για τη μη πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεΐνης είναι το πρήξιμο (οίδημα), κυρίως στην κοιλιακή χώρα, στα πόδια, στα άκρα και στα χέρια. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα -η λευκωματίνη, πιο συγκεκριμένα- βοηθά στη μη κατακράτηση των υγρών στους ιστούς του σώματος. Ωστόσο, επειδή το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθήσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ότι το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο.

Προβλήματα στα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα

Τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνες, όπως η ελαστίνη, το κολλαγόνο και η κερατίνη. Όταν το σώμα σας δεν τις διαθέτει, μπορεί τα μαλλιά σας να γίνουν εύθραυστα ή αδύναμα, το δέρμα σας να είναι ξηρό και λεπτό και τα νύχια σας να έχουν βαθιές ρωγμές. Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να μην οφείλονται αποκλειστικά στη διατροφή, είναι, όμως, κάτι το οποίο θα πρέπει να ελέγξετε.

Αδυναμία και κούραση

Έρευνες δείχνουν ότι μόνο μια βδομάδα χωρίς την λήψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεΐνης είναι αρκετή για να επηρεάσει τους μύες που είναι υπεύθυνοι για την στάση και την κίνηση, ειδικά αν έχετε περάσει την ηλικία των 55 ετών. Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία με τη σειρά της μειώνει τη δύναμη, καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση της ισορροπίας και επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αναιμία όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, πράγμα το οποίο σας κάνει να νιώθετε κόπωση.

Πείνα

Η πρωτεΐνη είναι το καύσιμο του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι η μία από τις τρεις πηγές θερμίδων, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Αν νιώθετε συνεχώς αίσθημα πείνας παρόλο που τρώτε κανονικά γεύματα, ίσως να χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη τροφών με πρωτεΐνη βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αργή επούλωση πληγών

Οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν πολλή πρωτεΐνη συχνά παρατηρούν ότι τα διάφορα κοψίματα ή γρατζουνίσματα καθυστερούν αρκετά να επουλωθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα διάστρεμμα και διάφορα άλλα ατυχήματα που σχετίζονται με τη γυμναστική. Είναι ένα ακόμα σύμπτωμα με το οποίο το σώμα σας σάς δείχνει ότι δεν παράγει αρκετό κολλαγόνο, το οποίο βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς και στο δέρμα. Ακόμα και για να δημιουργηθεί ένας θρόμβος αίματος, χρειάζονται και πρωτεΐνες.

Συχνές και επίμονες ασθένειες

Τα αμινοξέα στο αίμα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα τα οποία ενεργοποιούν τα λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσουν τους ιούς, τα βακτήρια και τις τοξίνες. Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη για να χωνέψει και να απορροφήσει τα άλλα θρεπτικά συστατικά που σας κρατούν υγιή. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των «καλών» βακτηριδίων που βρίσκονται στο έντερο και καταπολεμούν τις ασθένειες.

(Υλικό από ygeiamou.gr)

Ελένη ♥♥

You May Also Like