Ο κόσμος ξεφεύγει από τα χέρια των ανθρώπων.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Ο άνθρωπος.. ο πόλεμος.. και τα συνθετικά έμβρυα που θα καταλάβουν τον κόσμο! Αυτά σε μια επικεφαλίδα.. από μόνα τους δημιουργούν στρες!

Άλλο ένα βήμα του ανθρώπου προς τον πόλεμο.. άλλο ένα βήμα του ανθρώπου προς τον αφανισμό του! Δεν ξέρω πραγματικά φίλες τι να φοβάμαι πιο πολύ.. τους διαβολικούς πολιτικούς ή τους διαβολικούς επιστήμονες;

Θα μου πείτε ότι.. η επιστήμη δεν είναι εχθρός της ανθρωπότητας.. αλλά η χρήση της πολλές φορές οδηγεί στα κακά που συμβαίνουν. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι οι επιστήμονες που φτιάχνουν τις βόμβες.. αλλά και τις πολεμικές μηχανές που τις εκτοξεύουν.

Ο συλλογισμός μου αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο στις βόμβες και στους πολέμους της ανθρωπότητας.. αλλά και στις πιο μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις.  Μια από αυτές «γεννιέται» στο σήμερα.. και είναι η δημιουργία των πρώτων «συνθετικών εμβρύων».. δηλαδή η αρχή της ζωής χωρίς την πρώτη ύλη.. χωρίς το σπέρμα.. τα ωάρια και τη διαδικασία της γονιμοποίησης!

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα από ποντίκια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο το οποίο διαθέτει εντερικό σωλήνα.. έναν πρώιμο εγκέφαλο και μια καρδιά που χτυπά.

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ιστούς για όλα τα ανθρώπινα όργανα.. με ειρηνικό.. καλό σκοπό.. τη συμβολή στις μεταμοσχεύσεις και τη μείωση των πειραμάτων στα ζώα. Αυτός εντούτοις ο ειρηνικός σκοπός έχει καμιά εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για κακούς σκοπούς; Είναι μήπως σίγουρο ότι δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ότι έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.. δηλαδή σε κλώνους.. σε πολεμικές μηχανές που θα ελέγχονται και δεν θα έχουν τα αισθήματα των ανθρώπων;

Τρέχει γρήγορα η σκέψη μου.. αλλά και πάλι δεν προφταίνει την τεχνολογία. Ίσως φίλες να έχω επηρεαστεί από τα γεγονότα.. από τις ειδήσεις. Πόλεμος εχτές.. πόλεμος σήμερα.. πόλεμος και αύριο. Και ενδιάμεσα συνάνθρωποι που γίνονται κτήνη.. που δολοφονούν.. που βιάζουν.. που κυριεύονται από το μίσος.. Και μετά πάλι πόλεμος.. και φόβος και στον ορίζοντα η φτώχεια.. Ή μήπως να μην περιμένω μόνο τη φτώχεια..

Η ανθρωπότητα.. ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή.. θαρρώ πως βρίσκεται σε προετοιμασία ενός παγκοσμίου πολέμου.. του τρίτου. Το χορό τον άνοιξε η Ρωσία που εισέβαλλε στην Ουκρανία.. και πλέον εξελίσσονται πολεμικές προετοιμασίες στο μέτωπο Κίνας με Ταϊβάν. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι τεταμένες από τον de facto χωρισμό τους το 1949. Έκτοτε.. οι ΗΠΑ έβαλαν κι εκεί το χεράκι τους και φτάνουμε στο σήμερα.. όπου στις 23 Μαΐου 2022 ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει και πάλι έτοιμος να υπερασπισθεί την Ταϊβαν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής!

Εμείς εδώ στην Ελλάδα.. σίγουρα δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.. καθώς οι γείτονές μας έχουν επιθετικές και επεκτατικές προθέσεις απέναντί μας. Μικρή κουκκίδα η Ελλάδα μας στο σύμπαν.. μικρή και η Τουρκία. Έτσι θα σημείωνε ένας επιστήμονας.. Γιατί η επιστήμη γνωρίζει καλύτερα ότι στο μέλλον οι απειλές δεν θα μοιάζουν με κουκκίδες.. αλλά θα απαιτούν οι σημερινοί εχθροί να αγκαλιαστούν και να γίνουν συμπολεμιστές..

 

Φωτογραφίες: Mateus Campos Felipe, Jean-Philippe Delberghe, and Khashayar Kouchpeydeh (Unsplash)

Επεξεργασία Φωτο: Canva

Πληροφορίες από Guardian και washingtonpost

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *