Η αυθεντική ισπανική ομελέτα tortilla και μία παραλλαγή με γλυκοπατάτα!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το πιο εύκολο και γρήγορο γεύμα, που για την παρασκευή του υπάρχουν πάντα στο σπίτι τα λιγοστά απαιτούμενα υλικά, είναι το «αυγά με πατάτες»! Ίσως είναι και το πιο συχνό μετά το «ψωμί, ντομάτα και τυρί»!

Σήμερα θα το δούμε στην αυθεντική ισπανική εκδοχή του, τη διάσημη «ισπανική ομελέτα – τορτίγια» ή tortilla de patatas. Και σε περίπτωση που η γνήσια τορτίγια, με μπόλικο ελαιόλαδο στο βαθύ τηγάνι, αποδειχθεί λίγο βαριά για τα γούστα σας, θα σας δώσω και μία παραλλαγή με γλυκοπατάτες!

Tortilla de patatas, η αυθεντική

Υλικά για 3-4 μερίδες

3 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες από τη φλούδα και κομμένες σε ροδέλες

3 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

Ελαιόλαδο (περίπου 500 ml, να σκεπάσει τις πατάτες στο τηγάνι)

6 μεσαία αυγά

αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια και αλατίζουμε.

Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το μίγμα πατάτες – κρεμμύδια. Τηγανίζουμε σε μέτρια – χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με προσοχή, για περίπου 10-12 λεπτά.

Μεταφέρουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε κρυώσουν λίγο και να στραγγίξει το περιττό λάδι.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά στο χέρι, προσθέτουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.

Σε καθαρό τηγάνι, με λίγο λάδι, αδειάζουμε το μίγμα και με μία ξύλινη κουτάλα ανεβάζουμε στην κορυφή λίγο αυγό και οριοθετούμε το περίγραμμα της ομελέτας. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5-6 λεπτά.

Σκεπάζουμε με ένα πιάτο το τηγάνι για να αναποδογυρίσουμε την ομελέτα και να ψήσουμε και την άλλη της πλευρά για 2-4 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Τη σερβίρουμε ζεστή (αν και πολλοί την προτιμούν και κρύα).

Ομελέτα τορτίγια με γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες δεν συμμετέχουν συχνά σε ελληνικές συνταγές. Σίγουρα δεν είναι ικανές να αντικαταστήσουν τις κανονικές πατάτες όμως αξίζουν μία ευκαιρία! Με λίγα μπαχαρικά και μία διαφορετική προσέγγιση, χωρίς τηγάνισμα και τόσο πολύ λάδι, η ισπανική ομελέτα τορτίγια μεταμορφώνεται σε μια ενδιαφέρουσα γλυκιά και πιο ελαφριά παραλλαγή!

Υλικά για 3-4 μερίδες

Γλυκοπατάτες κομμένες σε ροδέλες (περίπου 400 γρ)

2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

6 αυγά

1/2 κ.γ θυμάρι

1/2 κ.γ σκόνη κάρι

1/2 κ.γ. πάπρικα

Αλάτι και πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, στρώνουμε τις ροδέλες της γλυκοπατάτας ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η γλυκοπατάτα.

Σε τηγάνι που (ιδανικά) μπαίνει στο φούρνο, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 3-4 λεπτά.

Βγάζουμε τη γλυκοπατάτα από το φούρνο, χωρίς να τον κλείσουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες στο μπολ και μεταφέρουμε το μίγμα στο τηγάνι με το κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε ελαφριά και με προσοχή ψήνουμε για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα, τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο για να ψηθεί η ομελέτα τορτίγια μέχρι ν’ αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

Εναλλακτικά και αν δεν έχουμε τηγάνι που μπορεί να μπει στο φούρνο, μαγειρεύουμε σε συμβατικό τηγάνι, στο μάτι της κουζίνας.

Καλή όρεξη!

You May Also Like