Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη ρετινόλη!

Την ακούς συχνά και αναρωτιέσαι γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το όνομα της. Ο λόγος για τη ρετινόλη, που κυριαρχεί σε πάρα πολλά προϊόντα περιποίησης προσώπου.

Τι είναι όμως η ρετινόλη και με ποιο τρόπο μας βοηθάει ακριβώς;

Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α, μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Πηγές βιταμίνης Α είναι τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, τα γαλακτοκομικά, τα καρότα, το μάνγκο, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.


Εκτός, όμως από τις τροφές η ρετινόλη αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό των προϊόντων αντιγήρανσης. Γιατί; Όταν η ρετινόλη έρχεται σε επαφή με το δέρμα, τα ένζυμα της επιδερμίδας τη μετατρέπουν σε ρετινοϊκό οξύ. Το ρετινοϊκό οξύ ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στην επιδερμίδα και ευνοεί την ανανέωση των κυττάρων. Κατά συνέπεια, βελτιώνει τις δυσχρωμίες στο δέρμα, έχει ευεργετικά οφέλη στην αντιμετώπιση της ακμής και προσφέρει έντονη αντιρυτιδική δράση.

Συγκεκριμένα η ρετινόλη, μπορεί να γεμίσει εκ των έσω ακόμη και τις πιο βαθιές ρυτίδες καθώς «επιτίθεται» στα ένζυμα εκείνα της επιδερμίδας που καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου. Συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους της επιδερμίδας και αφήνει μία λαμπερή και φωτεινή όψη στο δέρμα.

Ωστόσο… όλα με μέτρο! Η ρετινόλη είναι μία δραστική ουσία! Αν θέλουμε να την εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά! Καλό είναι να χρησιμοποιείται μέρα παρά μέρα, κάνοντας σταδιακά διαλείμματα από τη χρήση της. Αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα καλό είναι να επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς!

Επιπλέον, αν χρησιμοποιούμε  προϊόντα τα οποία περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου (συνήθως το συναντάμε σε προϊόντα που αφορούν στην καταπολέμηση της ακμής), η τα οξέα AHA και BHA καλό είναι να αποφεύγουμε τη συνδυαστική χρήση της ρετινόλης, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα! Επίσης, αποφεύγουμε τη χρήση της κατά τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ευαισθησία στο δέρμα. Αν θέλουμε να επωφεληθούμε πλήρως τη χρησιμοποιούμε το βράδυ, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο δέρμα να την απορροφήσει εντελώς. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν την εφαρμόζουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Παρασκευή

You May Also Like