‘’Ονειρέψου’’… έχει πολλά οφέλη

Είναι πολλές οι φορές που πιάνουμε τους εαυτούς μας.. να μην πατάνε και πολύ στη γη.. Σκεφτόμαστε διάφορα… χαμογελάμε .. και γενικότερα ..ονειροπολούμε… Που το κακό;;; Είναι και οι εποχές δύσκολες….

Καταρχάς, ας δούμε πως περιγράφουν την ονειροπόληση οι επιστήμονες. Πρόκειται για μια συνηθισμένη και φυσιολογική ψυχική δραστηριότητα όπου η προσοχή εστιάζεται προς τα έξω και μακριά από τα εξωτερικά ερεθίσματα του απτού περιβάλλοντος. Εμφανίζεται συνήθως όταν ένα άτομο δεν εμπλέκεται σε μια δραστηριότητα που απαιτεί προσοχή, ώστε ο νους να είναι ελεύθερος να περιπλανηθεί.

Η ονειροπόληση προκαλείται συχνά από περιβαλλοντικά στοιχεία όπως ορισμένες οπτικές εικόνες, μυρωδιές, ήχους ή γεύσεις που προκαλούν μνήμες. Η εμπειρία αυτών των εξωτερικών συνθηκών μπορεί να διεγείρει τη νοσταλγία και την ονειροπόληση.

Πάμε να δούμε και τα οφέλη;;;

α)  Βοηθάει το άτομο να ξεκαθαρίσει τους στόχους του και τις σκέψεις του πάνω σε κάποια πράγματα.
β) Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα προπαρασκευαστικό εργαλείο για το πώς να χειριστεί, τόσο συμπεριφορικά όσο και συναισθηματικά, επερχόμενες καταστάσεις, δύσκολες, έκτακτες ή συνηθισμένες.
γ) Χρησιμεύει στο να αισθάνεται το άτομο λιγότερη μοναξιά, εφόσον η ονειροπόληση έχει ως περιεχόμενο την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
δ) Καλλιεργεί τη φαντασία και επεκτείνει τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα του ατόμου.

ε) Με τη μορφή της φανταστικής αλληλεπίδρασης (όταν ένα άτομο διανοητικά σκέφτεται να έχει μια συνομιλία με κάποιον άλλο), η ονειροπόληση βοηθάει στο να διατηρηθεί η σχέση και να απελευθερωθούν συναισθήματα, να εκλογικευθούν καταστάσεις και να γίνουν αποδεκτές απώλειες, χωρισμοί και άλλα τραυματικά γεγονότα.
στ) Προσφέρει ερμηνείες βαθύτερων σκέψεων του ατόμου, καθώς η ονειροπόληση  αποκαλύπτει αρκετά για το άτομο, εκφράζοντας ανυπόκριτα τις μύχιες αντιλήψεις του. Για αυτό και οι άνθρωποι σπανίως τις εξομολογούνται δημοσίως.

(Υλικό από ygeiamou.gr)

Ελένη ♥♥

 

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *