Ορίστε η τέλεια συμβουλή για την επόμενη συνέντευξη για δουλειά που θα πας!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Τι πιο ιδανικό για τους περισσότερους από εμάς, να είχαμε την τέλεια απάντηση στην ερώτηση που θα κρίνει το μέλλον μας σε μια νέα δουλειά! Μίλησε μας για εσένα: Έχει βρεθεί άραγε απάντηση στην κλασική ερώτηση των συνεντεύξεων για νέα δουλειά; Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Yale, είναι η μοναδική ερώτηση που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σου κάνουν όταν κάνεις αίτηση για την επόμενη θέση εργασίας.

Γιατί; Επειδή καταδεικνύει πώς η προσωπικότητα και η εμπειρία σου εφαρμόζονται στο πόστο που διεκδικείς. Είναι και εκείνη η ερώτηση που πάντα πίστευες ότι έχει άπειρες απαντήσεις. Ευτυχώς, οι ίδιοι ειδικοί του Yale έχουν βρει μια φόρμουλα για την τέλεια απάντηση.

Πώς να μιλήσεις για τον εαυτό σου

Σύμφωνα με την ομάδα του Yale, η τέλεια απάντηση στο “πείτε μου για τον εαυτό σας” αποτελείται από: Μία εισαγωγή, μια ιστορία που να δείχνει το κίνητρό σου, το σχετικό ακαδημαϊκό έργο και την εμπειρία σου, και ένα φοβερό κλείσιμο για το πώς ταιριάζεις για τη θέση εργασίας.

Ιδού μια περιγραφή των προσόντων σου από το CNBC: Make It

“Ξεκινήστε με μια περιγραφή των προσόντων και του τομέα σπουδών σας, προτού τονίσετε πτυχές του ακαδημαϊκού σας υπόβαθρου, της εμπειρίας ή της έρευνάς σας που είναι σχετικές με την πιθανή θέση εργασίας. Κρατήστε αυτό το κομμάτι σύντομο. Πείτε μια ιστορία που μιλά για μια πρόκληση που αντιμετωπίσατε και πώς αυτό επηρέασε την επιλογή της σταδιοδρομίας σας.

Στη συνέχεια, περάστε από την ιστορία σε σχετικές σπουδές, έρευνα, πρακτική άσκηση ή προηγούμενη απασχόληση που βοήθησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και θα είναι πλέον χρήσιμες για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Κλείστε με το τι σας κίνησε το ενδιαφέρον για αυτή τη θέση εργασίας και τι ελπίζετε να μάθετε αναλαμβάνοντας τη θέση.”

Η πρόταση του Yale

Η ομάδα του Yale προτείνει να αποφύγεις να εμβαθύνεις πολύ στο προσωπικό σου ιστορικό και να μείνεις στις πληροφορίες που είναι σημαντικές για τη θέση. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία και να κατευθύνεις τη συνέντευξη.

Η εξάσκηση κάνει το τέλειο

Τέλος, πρέπει να εξασκηθείς στην ιστορία που θα πεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνηθίσεις ώστε αυτό που θα λες, να φαίνεται σαν να το εννοείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράψεις κάθε λέξη και να την απομνημονεύσεις. Αυτό είναι ανόητο εγχείρημα και μάλλον θα σε αγχώσει περισσότερο εκείνη τη στιγμή.
Αν λοιπόν εμπεδώσατε τα όσα αναφέρει το επιστημονικό προσωπικό του κορυφαίου πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, μη διστάσετε στην επόμενή σας συνέντευξη να μιλήσετε για εσάς χωρίς φόβο αλλά και πάθος!

 

Φωτο: askmen, Sebastian Herrmann, Sam Mc Ghee, Van Tay Media (unsplash.com)

You May Also Like