Παγκόσμια ημέρα μέλισσας! Facts για το πλάσμα που μας δίνει ζωή!

Η 20η Μαΐου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα της μέλισσας, ώστε να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για το πιο εργατικό πλάσμα στον πλανήτη!

Εσύ τα ήξερες όλα αυτά για τις μέλισσες;

Η μέλισσα είναι από τα αρχαιότερα πλάσματα που κατοικούν στον πλανήτη Γη, καθώς εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια! Έχει έντονη παρουσία στην ελληνική μυθολογία, ενώ σε σπήλαιο της Ισπανίας ηλικίας 15.000 ετών υπάρχει τοιχογραφία που δείχνει άνθρωπο να συλλέγει μέλι!


Οι μέλισσες είναι από τα πιο κοινωνικά ζώα, ζουν σε αποικίες που μετρούν πάνω από 40.000 άτομα. Έχουν κοινωνική οργάνωση που περιλαμβάνει την βασίλισσα, τους κηφήνες και τις εργάτριες. Οι εργάτριες είναι αυτές που συνήθως βλέπουμε έξω και είναι θηλυκές! Οι κηφήνες είναι τα αρσενικά μέλη της κοινότητας, έχουν μοναδικό σκοπό να αναπαραχθούν με τη βασίλισσα. Ένας μόνο κηφήνας, παράγει μέχρι και 10.000.000 σπερματοζωάρια. Η βασίλισσα, από την άλλη, είναι το πιο μεγαλόσωμο μέλος της κυψέλης. Σκοπός της είναι η αναπαραγωγή και η συνέχιση της ζωής της κυψέλης!

Πετάει έξω από την κυψέλη μόνο μία φορά για να γονιμοποιηθεί και στη συνέχεια είναι ικανή να γεννάει εώς και 2.000 αυγά τη μέρα μέχρι το τέλος της ζωής της! Η βασίλισσα έχει κεντρί το οποίο χρησιμοποιεί μόνο για να σκοτώνει τις αδερφές της αν χρειαστεί, προκειμένου να επικρατήσει ως βασίλισσα της κυψέλης. Μία ειδική ομάδα εργατριών, έχουν σκοπό την ανατροφή της βασίλισσας. Αν οι βασίλισσα πεθάνει, οι εργάτριες επιλέγουν ένα μέλος της κυψέλης και το ταΐζουν βασιλικό πολτό μέχρι να μεγαλώσει αρκετά!

Οι μέλισσες έχουν μνήμη. Μπορούν να αναγνωρίσουν ένα άτομο, καταγράφοντας διάφορα τμήματα του προσώπου. Επιπλέον, μπορούν να μετρήσουν μέχρι και το τέσσερα! Επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους «χορούς», δίνοντας πληροφορίες για την απόσταση και την ποσότητα των λουλουδιών από όπου μαζεύουν το νέκταρ!

Χωρίς τις μέλισσες δεν υπάρχει ζωή! Ευθύνονται για την επικονίαση, δηλαδή την αναπαραγωγή των λουλουδιών. Τα λουλούδια και τα φυτά με τη σειρά τους τρέφουν τα ζώα και τον άνθρωπο! Τα τελευταία χρόνια, όμως έχει παρατηρηθεί μείωση του πληθυσμού των μελισσών λόγω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος! Ο μεγαλύτερος εχθρός του εκπληκτικού αυτού πλάσματος δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο!

Παρασκευή

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *