Πασχαλινά μπισκότα, ένα χειροποίητο λαχταριστό δώρο!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ήρθε επιτέλους η εποχή που όλοι, μικροί – μεγάλοι, πλάθουν κουλουράκια, φτιάχνουν μπισκότα, ζυμώνουν λαζαράκια και λαχταριστά τσουρεκάκια. Οι πιο νόστιμες, μυρωδάτες, σπιτικές συνταγές, με τα μυστικά της γιαγιάς που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, βγαίνουν από τα συρτάρια και τα εγγόνια μαζεύονται με πλάστες, ταψιά και μπόλικο αλεύρι.

Τα κλασικά μπισκότα βουτύρου, που μπορούμε να στολίσουμε με ζαχαρόπαστα (έτοιμη ή σπιτική) ή με αυγόγλασο (royal icing), είναι και αυτή την εποχή μία υπέροχη ιδέα για να δημιουργήσουμε και να δωρίσουμε σε φίλους και συγγενείς.

Εκτός από την περίοδο των χριστουγέννων λοιπόν, εμείς τα φτιάχνουμε και το Πάσχα, ενώ έχουμε και τα κατάλληλα κουπάτ σε σχετικά σχήματα, όπως αυγό, κοτοπουλάκι, πασχαλίτσα, καρότο, λαγουδάκι. Αν πάρετε και σακουλάκια δώρων, τότε έχετε φτιάξει το τέλειο σπιτικό δωράκι που ενθουσιάζει κάθε παραλήπτη!

Πάμε να θυμηθούμε την πανεύκολη συνταγή και τη διαδικασία!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

250γρ βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)

200γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 αυγό (μεσαίο-μεγάλο) σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. αλάτι

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προαιρετικά: ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή ένα λεμόνι ή δύο μανταρίνια και λίγες σταγόνες από το χυμό τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ 

-Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ανακατευτούν (είναι σημαντικό να έχουμε βγάλει νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο για να μαλακώσει)

-Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και το χυμό του φρούτου που έχουμε επιλέξει (δίνει ωραίο άρωμα στα μπισκότα) και συνεχίζουμε το χτύπημα.

-Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις, σταδιακά, ανακατεύοντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, διαρκώς.

-Η ζύμη μας είναι έτοιμη, τη μοιράζουμε όπως μας βολεύει και την ανοίγουμε (με πλάστη) επάνω σε μία λαδόκολλα σε πάχος περίπου μισού εκατοστού.

-Κόβουμε με τα κουπάτ τις αρεσκείας μας τα επιθυμητά σχήματα, τα μεταφέρουμε με μία σπάτουλα σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

-Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους. Προσοχή στο ψήσιμο, γιατί ο κάθε φούρνος διαφέρει.

-Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα στολίσουμε (εγώ τα μεταφέρω σε σχάρα).

Υπάρχουν στην αγορά βρώσιμοι μαρκαδόροι σε διάφορα χρώματα για να σχεδιάσετε λεπτομέρειες στα έργα τέχνης σας!

Η συνταγή για σπιτική ζαχαρόπαστα εδώ!

You May Also Like