Παστίτσιο με μανιτάρια για vegetarian απολαύσεις!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Λατρεύω τις vegetarian συνταγές και πειραματίζομαι πολύ πάνω σε υλικά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες σαν το κρέας.

Πρόσφατα έφτιαξα λοιπόν με μικρή προσπάθεια και καθόλου κόπο παστίτσιο με μανιτάρια και ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα.

Βέβαια είχα πολύ καλή συνταγή, γιατί δεν με λες και δεινή μαγείρισσα. Σας την δίνω λοιπόν να την δοκιμάσετε και να ξετρελαθείτε και εσείς με την γεύση της!

Υλικά:

1 κιλό λευκά μανιτάρια
1 πακέτο μακαρόνια Νο2
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία ντομάτα του Τρίφτη
1 κουτ.σούπας πελτέ
100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
Ελαιόλαδο
1 στικ κανέλας
Πάπρικα καυτερή
Μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
150 γρ. κεφαλογραβιέρα
100 γρ. μοτσαρέλα
Τριμμένη φρυγανιά
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. μαργαρίνη
1 λίτρο γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια τα μανιτάρια

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε για 3-4 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 6-7 λεπτά ακόμη, ώσπου να φύγουν τα πολλά υγρά. Σβήνετε με το κρασί και μόλις το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και μπούκοβο (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας).
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, όπως θα κάναμε αν ετοιμάζαμε έναν κιμά για μπολονέζ.

Στο μεταξύ βράζετε σε καλά αλατισμένο νερό τα μακαρόνια για 2 λεπτά λιγότερο απ’ όσο σημειώνεται στη συσκευασία. Τα σουρώνετε μόλις ετοιμαστούν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ξεκινάτε να φτιάχνετε κατά τον κλασικό τρόπο (λιώνοντας τη μαργαρίνη σε κατσαρόλα, προσθέτοντας το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς) την μπεσαμέλ, αντικαθιστώντας το γάλα με το φυτικό προϊόν, το οποίο προσθέτετε λίγο-λίγο στην κατσαρόλα, χωρίς να σταματήσετε στιγμή το ανακάτεμα. Μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να πήζει, την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

Προσθέτετε 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ στο μείγμα των μανιταριών και ανακατεύετε απαλά.
Λαδώνετε ελαφρά με ένα πινέλο ένα πυρίμαχο ταψί.

Ρίχνετε στη βάση του με την κουτάλα μία δόση από το μείγμα των μανιταριών και μία από τη μπεσαμέλ.

Απλώνετε από πάνω τα 2/3 από τα μακαρόνια και τα ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με την τριμμένη μοτσαρέλα και τη μισή από την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Στρώνετε το μισό από το μείγμα των μανιταριών από πάνω. Συνεχίζετε με μία ακόμη στρώση από τα υπόλοιπα μακαρόνια και τον υπόλοιπο «κιμά».

Τελειώνετε απλώνοντας μία αρκετά παχιά στρώση από την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά και την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα.

Ψήνετε για 25 λεπτά (τα τελευταία πέντε στο γκριλ για να πάρει όμορφο χρώμα).

Καλή όρεξη!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *