Ποια είναι τα μωβ τρόφιμα που έχουν σημαντικά διατροφικά στοιχεία;;

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Όλα στο μωβ για σήμερα… μιας και θα ασχοληθούμε με τα 7 πιο θρεπτικά λαχανικά.. που έχουν χρώμα μωβ..

Η αλήθεια είναι ότι δεν σκίζουν μόνο από χρώμα .. αλλά και από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά..

Παντζάρι

Ο βασιλιάς των μωβ λαχανικών. Τα λατρεύω τα παντζάρια.. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικό άλας, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Β5 (παντοθενικό οξύ), φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το β- καροτένιο. Όσο για το κόκκινο χρώμα του βολβού του παντζαριού, αυτό οφείλεται σε χρωστικές που ονομάζονται βηταλαΐνες και έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -διαλυτές και αδιάλυτες, ιδιαίτερα χρήσιμες για τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης.

Μελιτζάνες
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, μας προσφέρει εκτός από νόστιμα πιάτα και πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Σύκα
Η αλήθεια είναι ότι δεν τα συμπαθώ καθόλου .. Τα σύκα όμως περιέχουν μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α, Ε, Κ, Β1 και Β2, μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και κάλιο, καθώς και φυτικές ίνες. Λόγω του ότι είναι πολύ καλή πηγή καλίου, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, η κατανάλωση σύκων οδηγεί στην πτώση των επιπέδων των τριγλυκερίδιων στο αίμα, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μωβ λάχανο
Είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Βοηθά επίσης στη μείωση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων αφού δεσμεύει τα χολικά οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα.

Μωβ κουνουπίδι
Λέτε το μωβ κουνουπίδι να μην μυρίζει τόσο έντονα όταν το μαγειρεύουμε;;; Μπα δε νομίζω.. Παρόλα αυτά  Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ενώ το μωβ χρώμα του οφείλεται στην ανθοκυανίνη, φυτοχημική ουσία που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Μωβ πατάτες
Οι μωβ πατάτες που είναι μάλλον δύσκολο να τις βρούμε, έχουν 4 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από τις κλασικές πατάτες λόγω της ανθοκυανίνης στην οποία οφείλεται το μωβ χρώμα της σάρκας και του φλοιού τους. Είναι λένε και πολύ νόστιμες..

(Πληροφορίες από Olivemagazine.gr)

 

Photos PIxabay, Unsplash

You May Also Like