Τα μανιτάρια τα λατρεύω… Μπορεί να μην έχω δοκιμάσει πολλά είδη .. αλλά όταν τα βρίσκω εύκολα στα supermarkets δεν τα αφήνω…
Τα μανιτάρια έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπίλμαν, ομότιμο καθηγητή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τα μανιτάρια είναι η κορυφαία διατροφική πηγή δύο κορυφαίων αντιοξειδωτικών ουσιών και ορισμένες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτές.
Από τις 13 ποικιλίες μανιταριών που εξέτασαν οι ερευνητές, η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε εργοθειονίνη και γλουταθειόνη, οι ουσίες δηλαδή που βοηθούν πολύ τον οργανισμό μας, φάνηκε να βρίσκεται με διαφορά…
στα μανιτάρια πορτσίνι ή βασιλομανίταρα.
Πιο κοινές ποικιλίες, όπως τα λευκά μανιτάρια, έχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά από τα πορτσίνι, όμως και πάλι υπερέχουν σε αντιοξειδωτική αξία από τις περισσότερες τροφές, σημειώνουν οι ερευνητές.
Τέλος, το μαγείρεμα των μανιταριών δεν επηρεάζει την εργοθειονίνη και τη γλουταθειόνη, καθώς είναι ουσίες ιδιαίτερα ανθεκτικές στη θερμότητα.
Ακόμα λοιπόν ένας λόγος για να βάλουμε τα μανιτάρια στο διατροφολόγιό μας..
(Πληροφορίες από onmed.gr)
Ελένη ♥♥