Πορτοκαλόπιτα για μεγάλους λάτρεις!

Είναι η εποχή τους και μας προσφέρουν χυμούς με πολλές βιταμίνες και ωραίες φρουτοσαλάτες!

Μπορούν όμως να μας προσφέρουν και ένα αξιαγάπητο γλυκό που δεν μπορούμε να αντισταθούμε, ακόμα και αν προτιμούμε τη σοκολάτα!

Μια συνταγή που χρειάζεται χρόνο και όρεξη. Το αποτέλεσμα όμως δεν περιγράφεται!

Πάμε να δούμε τι χρειάζεστε!

Για το σιρόπι:

700 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
300 γρ. χυμό πορτοκαλιού

Για τη βάση:

450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. γάλα 3,5%
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρική
3 βανίλιες
3 αυγά

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε νερό για 1 ώρα.

Αφαιρούμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μια βράση το σιρόπι, αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι.

Για την πίτα:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C στον αέρα.
Ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο.

Τα αφήνουμε να ξεραθούν μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν θρυμματίζονται εύκολα. Εναλλακτικά παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά τις δύο μεγάλες πλευρές σαν ακορντεόν.

Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1,5 ώρα μέχρι να ξεραθούν.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C στον αέρα.

Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στην μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τα στίβουμε για να φύγει όλο το ζουμί τους. Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα με το ξύσμα από τα δύο πορτοκάλια, τη ζάχαρη, και το ηλιέλαιο.

Προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τη γέμιση σε 5 δόσεις τα σπασμένα φύλλα ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα. Πριν προσθέσουμε τα επόμενα πρέπει να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί.
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε με μια σπάτουλα καλά.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα.
Με το που τη βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.

Έτοιμο το γλυκάκι μας!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *