Το να τα τρως όλα με μέτρο φαίνεται πως είναι μια υγιεινή προσέγγιση και συνήθεια. Είναι, όμως, έτσι στην πραγματικότητα; Τι έδειξαν νέες έρευνες;
Αν δοκιμάζεις νέα φαγητά, θα έχεις όρεξη για νέα (υγιεινά) γεύματα. Το να αποφύγεις τα γλυκά σε εμποδίζει από το να πάρεις κιλά. Κι ενώ αυτή η τακτική έχει μια λογική και είναι φαινομενικά ισορροπημένη, οδηγεί όχι μόνο στην αύξηση βάρους αλλά και στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη μέσα σε 10 χρόνια. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 7.000 ανθρώπους να τους αποκαλύψουν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένου τον αριθμό των διαφορετικών τροφίμων που κατανάλωναν κάθε εβδομάδα, την ποσότητα των θερμίδων κάθε τροφίμου και πόσο παρόμοια ήταν τα τρόφιμα μεταξύ τους από άποψη διατροφής.
Εκείνοι που έτρωγαν μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων είχα κατά 120% μεγαλύτερη αύξηση στο βάρος τους κι ήταν πιο πιθανό να πάρουν κιλά, από εκείνους που έτρωγαν συγκεκριμένα τρόφιμα που γνώριζαν και αγαπούσαν, ακόμη κι αν αυτά τα τρόφιμα δεν είναι τόσο υγιή. Κι όμως!
Αν θέλεις να τα δοκιμάζεις όλα, αυτή η “συνήθεια” μπορεί να αυξήσει την πείνα σου και να τρως περισσότερο. Στη μελέτη, οι άνθρωποι έβαζαν απλώς και μερικά υγιεινά τρόφιμα πάνω από οτιδήποτε έτρωγαν, Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, επισκιάστηκαν από το λίπος, τη ζάχαρη και τα συντηρητικά που είχαν βάλει από πάνω.
Και τι πρέπει να κάνεις; Η ποιότητα της διατροφής είναι πολύ σημαντική και πρέπει να το θυμάσαι. Οι άνθρωποι που έτρωγαν υγιεινό φαγητό γενικά είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο από αρρώστιες μετά από 10 χρόνια. Μπορείς να φας μια σειρά από ποιοτικά φαγητά και να ξεχάσεις τον κανόνα «όλα με μέτρο» που σε αυτήν την περίπτωση απλά δεν λειτουργεί.
ΥΓ. Κανείς δεν είπε ότι δεν μπορείς περιστασιακά να φας ένα κομμάτι από το αγαπημένο σου cake ή ένα κομμάτι σοκολάτας.