Το τυρί στην Ελλάδα το αγαπάμε και το επιλέγουμε με την πρώτη ευκαιρία. Το βάζουμε στη σαλάτα μας αλλά και στα μακαρόνια. Το βάζουμε παντού αρκεί να είναι λευκό.
Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια αδυναμία στο λευκό τυρί και ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει τον τρόπο πώς να το φτιάξουμε μόνοι μας.
Υλικά
- 2 λίτρα γάλα αγελαδινό, πλήρες
- 60 γρ. ξύδι λευκό
Για το σερβίρισμα
- 2 πολύχρωμες ντομάτες
- 1 καρβέλι ψωμί
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Με το ειδικό μαγειρικό θερμόμετρο μετράμε τη θερμοκρασία ώστε το γάλα να φτάσει 85ο C. Θα μας πάρει περίπου 3-4 λεπτά.
Με το που φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύδι.
Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Θα διακρίνουμε ότι στο μείγμα μας θα δημιουργηθούν κομμάτια σαν να έχει «κόψει» το γάλα μας.
Βάζουμε ένα τουλπάνι πάνω από ένα σουρωτήρι και αδειάζουμε προσεκτικά εκεί μέσα το μείγμα του γάλακτος.
Στραγγίζουμε καλά σε ένα μπολ πιέζοντας με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα υγρά και να μείνει μόνο το στερεό κομμάτι στο τουλπάνι. Αυτή είναι η ρικότα.
Την αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε ένα μπολ σκεπασμένη με μεμβράνη και διατηρούμε μέχρι 3 ημέρες.
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και διακοσμούμε με τις πολύχρωμες ντομάτες. Πασπαλίζουμε με τη ρικότα και σερβίρουμε.
Tip:
Το τυρόγαλο που μένει από το στράγγισμα του μείγματος το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες, σε ένα μπολ ή σε ένα μπουκάλι. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για το βράσιμο μακαρονιών ή να το προσθέσουμε σε σούπες!