Πόσα πραγματικά ξέρετε για το αγαπημένο, σε όλους μας, παγωτό;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το καλοκαιράκι ήρθε… Μπορεί ο καιρός ακόμη να είναι άστατος αλλά το καλοκαιρινό mood είναι διάχυτο! Και τι κάναμε από μικρά παιδιά;;; Μετρούσαμε παγωτά και μπάνια!

Παγωτά πλέον δεν με συμφέρει να μετράω…

Λίγα πράγματα στον κόσμο μας μπορούν να συγκριθούν με δροσερό παγωτό μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα! Ένα από τα πιο διάσημα «γλυκίσματα» του κόσμου λοιπόν, έχει τα μυστικά του και πολλά fan facts για το γνωρίσουμε καλύτερα και να το αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο!

1. Πολλοί λαοί διεκδικούν την εφεύρεση!

Για την ιστορική προέλευση του παγωτού οι υπάρχουσες πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι η παρασκευή και συντήρηση του παγωτού χρειάζεται ψύξη, είναι διαδεδομένη η άποψη ότι πρωτο-παρασκευάστηκε στην Κίνα από χιόνια των Ιμαλαΐων και κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι!

Κι άλλες χώρες όμως κονταροχτυπιούνται για να καρπωθούν την προέλευση: η Περσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αμερική, η Ιταλία… Δεν αποκλείεται βέβαια η εφεύρεση του παγωτού να έγινε σε πολλά μέρη ταυτόχρονα!

2. Παλιά, το παγωτό ήταν πολυτέλεια

Λόγω της έλλειψης τεχνολογίας ψύξης, παλιά το παγωτό ήταν μια ιδιαίτερη – εξωτική απόλαυση που μπορούσαν να απολαύσουν μόνο πλούσιοι και ισχυροί άνθρωποι. Την δεκαετία του 1700 έπρεπε να είσαι πολύ πολύ πλούσιος για να έχεις πρόσβαση σε παγωτό!

3. Αν νομίζετε ότι ξέρετε όλες τις γεύσεις που υπάρχουν, κάνετε λάθος!

Με πάνω από 1.000 γεύσεις να καταγράφονται παγκοσμίως με μερικές από τις πιο περίεργες να είναι το αβοκάντο, το σκόρδο, το τηγανητό κοτόπουλο, ακόμη και το μπέικον. Τρανό παράδειγμα, οι Ιάπωνες οι οποίοι πειραματίζονται με τρελές (θεότρελες πραγματικά) γεύσεις, όπως γαρίδα, χταπόδι ινδικό κάρι, κάκτος και χαβιάρι!!!

4. Ποια ήταν άραγε η πρώτη γεύση παγωτού που παράχθηκε;

Αν μαντέψατε τη βανίλια (όπως εγώ), κάνατε λάθος. Η πρώτη επίσημη γεύση παγωτού προέρχεται από την Ιταλία, το 1600 και ήταν η σοκολάτα. Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, στη Φλωρεντία, έγινε διαγωνισμός για νέα εδέσματα και το παγωτό σοκολάτα βρέθηκε στην κορυφή.

5. Τα χωνάκια παγωτού ανακαλύφθηκαν κατά τύχη!

Κατά τη διάρκεια μιας Διεθνούς Έκθεσης το 1904 στο Σεντ Λούις, ένας πωλητής παγωτών, ζήτησε βοήθεια από τον διπλανό του πωλητή βάφλας, διότι αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το μεγάλο πλήθος κόσμου. Καθώς του τελείωσαν τα μπολάκια, άρχισε να δημιουργεί χωνάκια από βάφλα για να σερβίρει το παγωτό!

6. Το παγωτό αρέσει σχεδόν σε όλους

Από έρευνα σε αμερικανικά νοικοκυριά, προέκυψε ότι το 90% αυτών έχει πάντα παγωτό στην κατάψυξη!  Αντίστοιχα, σε όλο τον κόσμο, το παγωτό είναι το πιο δημοφιλές γλύκισμα – επιδόρπιο και ακολουθούν τα μπισκότα σοκολάτα, στη 2η θέση.

7. Ο πιο δημοφιλής “ice cream man” στον κόσμο είχε ασφαλίσει τη γλώσσα του για 1 εκ. δολάρια!

Θα τον βρείτε ως «επίσημο δοκιμαστή γεύσεων», «εθνικό ελεγκτή παγωτού» και όντως έχει τιμηθεί με τον τίτλο “Master Taster of the Year” του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γευσιγνωσίας. Ο λόγος για τον John Harrison (ice cream taster)!  Δοκίμαζε κατά μέσο όρο 60 γεύσεις παγωτού κάθε μέρα (δεν το κατανάλωνε αλλά το έφτυνε αμέσως μετά τη δοκιμή). Με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, έχει δοκιμάσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια γαλόνια παγωτού, ενώ είχε ασφαλίσει τους γευστικούς του κάλυκες για 1 εκατομμύριο δολάρια!

Όλα αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα facts για το λατρεμένο παγωτό μας! Όπως κι αν το προτιμάτε, σκέτο, σε βάφλα, χωνάκι, κρέπα, με ή χωρίς σιρόπια, τρούφες, τριμμένο μπισκότο και ό, τι άλλο μπορεί να βάλει η ανθρώπινη φαντασία, ήρθε ο καιρός να βγούμε βόλτα και να το απολαύσουμε με την παρέα μας!

Κι ελπίζω να μην έρθει καμιά μόδα για παγωτό με γεύση καλαμάρι κι εδώ!!!

You May Also Like