Το σπανακόρυζο του Popeye, απλό και λεμονάτο

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Υπάρχουν κάποια φαγητά, τα οποία θεωρώ ότι είναι πολύ παρεξηγημένα. Για παράδειγμα, οι μπάμιες και το σπανακόρυζο. Σχετικά με τις μπάμιες, οι περισσότεροι «ανατριχιάζουν» και μόνο στη σκέψη, ενώ για το σπανακόρυζο, τα παιδιά ειδικά το βλέπουν κάπως σαν… τιμωρία! Ίσως αν του δώσουμε μία ευκαιρία, να διαπιστώσουμε πόσο εύκολο, γρήγορο και ταυτόχρονα ωφέλιμο είναι!

Πρόκειται για ένα νόστιμο παραδοσιακό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, στη λιτή του εκδοχή μόνο με τα 6 υλικά, που είναι νηστίσιμο, θρεπτικό, vegetarian, ενώ τρώγεται και ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό σπανάκι σε φύλλα (είτε φρέσκο, καθαρισμένο και πλυμένο καλά, είτε κατεψυγμένο)

1 μεσαίο/μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

300 γρ. ρύζι καρολίνα

100 ml. ελαιόλαδο

το ζωμό από 2 λεμόνια

3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο

700 ml. νερό ζεστό

Διαδικασία

  1. Σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε μία κουταλιά της σούπας για το τέλος) και σοτάρουμε το κρεμμύδι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σπανάκι, να μαλακώσει και να «πέσει» για περίπου 5 λεπτά.
  2. Αμέσως μετά, προσθέτουμε το ρύζι, το ζεστό νερό, τη μισή ποσότητα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, προαιρετικά κύβο ή μείγμα λαχανικών σε σκόνη, και ανακατεύουμε καλά.
  3. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για περίπου 15-20 λεπτά.

Σερβίρουμε με μια κουταλιά ωμό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (και έξτρα λεμόνι αν μας αρέσει!)

Ο συνολικός χρόνος που θα περάσετε στην κουζίνα είναι max 30 λεπτά!

Θεωρώ ότι οι αναλογίες που δόθηκαν στα υλικά, σε αυτή την εκδοχή, είναι ιδανικές για ένα ισορροπημένο πιάτο. Χρειάζεται ίσως λίγη προσοχή για να μη σας γίνει «νερουλό», αλλά το ρύζι να πιει όλο το νερό.

Αν είστε λίγο πιο τολμηροί, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πιο «μεθυσμένη» εκδοχή, στην οποία θα ραντίσετε το σπανάκι με λίγο λευκό κρασί (πριν την προσθήκη του ρυζιού).

Εγώ προσωπικά, δοκίμασα σπανάκι 20 χρονών, όταν η μητέρα μιας φίλης μου πρόσφερε σπανακόπιτα στο διάλειμμα μιας ακρόασης (μεγάλη ιστορία) και επειδή ντράπηκα, αναγκάστηκα να τη φάω!!! Έκτοτε βέβαια, εκτίμησα το σπανάκι και το «προωθώ» στο γιο μου ως «το δυναμωτικό φαγητό του Popeye (Ποπάυ)», δανειζόμενη το γνωστό χαρακτήρα κόμικ!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Φωτογραφίες από pixabay και προσωπικό αρχείο

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *