Σπατάλη τροφίμων: ένα πρόβλημα με παγκόσμιο αντίκτυπο

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Πόσες φορές έχουμε βγει έξω, σε κάποιο εστιατόριο, και παραγγείλαμε πολλά περισσότερα από όσα μπορούσαμε να φάμε;

Πόσες φορές έχουμε κάνει υπερβολές στα ψώνια μας στο supermarket, γιατί ντραπήκαμε να πάρουμε «3 μήλα και 2 αβοκάντο», με αποτέλεσμα να γεμίσουμε τσάντες με τρόφιμα που δεν μπορούσαμε να καταναλώσουμε;

Πόσα τρόφιμα πετάμε, επειδή έληξαν, χάλασαν, περίσσεψαν;

Πόσες φορές έχουμε κοροϊδέψει άλλους, συνήθως ξένους, που πηγαίνουν στο μανάβικο και αγοράζουν 2 ντομάτες κι 1 αγγούρι, για τη σαλάτα του μεσημεριανού τους;

Πολλές φορές έχω προβληματιστεί με το θέμα της σπατάλης τροφίμων (food waste), ειδικά όταν μου συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, ωστόσο η νοοτροπία μας και ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε, είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξουν.

Γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα:

Η σπατάλη τροφίμων έχει τεράστια έκταση και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεί κρίσιμη πρόκληση σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο;

Κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τρόφιμα, εκ των οποίων τα μισά θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Κάθε πολίτης στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 98,2 κιλά τρόφιμα, εκ των οποίων τα μισά θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή 1,4 εκατ. άτομα = 12,9% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια.

Βρισκόμαστε στην 3η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ορθή κατανόηση (μόλις 22% των πολιτών) της ένδειξης «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» (best before date).

2πλάσιο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που θα πετούσαν ένα τρόφιμο μετά την παρέλευση της «ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από», ανεξαρτήτως εάν το τρόφιμο δείχνει ασφαλές.

Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο:

Κάθε χρόνο, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται.

Κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τρόφιμα χάνονται ή σπαταλώνται.

28% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφής που τελικά σπαταλάται.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ενημερωνόμαστε κι ευαισθητοποιούμαστε σχετικά με την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων.

Αναζητάμε πληροφορίες και γνώσεις, μοιραζόμαστε και προωθούμε την ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών.

Διευκολύνουμε και συμμετέχουμε σε δωρεές πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελείς σκοπούς.

Φυσικά χρειάζεται διαμόρφωση κι εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα.

Μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Όλοι μας θα κερδίσουμε και το περιβάλλον.

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες:

foodsavingalliancegreece – Food Saving Alliance Greece

You May Also Like