Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Αμέτρητες συνταγές εκεί έξω περιλαμβάνουν κάποιο είδος ζωμού για μεγαλύτερη νοστιμιά. Αντί να αγοράζουμε έτοιμους κύβους ζωμού λαχανικών, που περιέχουν αλάτι και συντηρητικά, μπορούμε πολύ εύκολα να ετοιμάσουμε σπιτικό ζωμό και να τον καταψύξουμε για μελλοντικές δημιουργίες.
Σήμερα λοιπόν σας δίνουμε τη σπιτική εκδοχή ενός υγιεινού ζωμού λαχανικών!
Που χρησιμοποιείται ο ζωμός λαχανικών;
Ως βάση για σούπες, για πιλάφι και ριζότο, όσπρια αλλά και για όλα τα πιάτα στα οποία θέλετε να δώσετε έξτρα γεύση και νοστιμιά.
Συνταγή και οδηγίες για παρασκευή περίπου 1 λίτρου ζωμού λαχανικών
2 πράσα
3 καρότα
2 ξερά κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
1 φινόκιο (ή μαραθόριζα)
λίγο λάδι, δαφνόφυλλα, μαϊντανός, ξερή ρίγανη, θυμάρι
Ψιλοκόβουμε σε πολυκόφτη τα πράσα, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τη μαραθόριζα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με τα κοτσάνια του, 1 φύλλο δάφνης, 1 κ.γ. ρίγανη και ένα κ.γ. θυμάρι. Προσθέτουμε έπειτα 1 ½ λίτρο ζεστό νερό, αφήνουμε να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 30 λεπτά περίπου.
Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι πάνω από μια άλλη κατσαρόλα και στραγγίζουμε τα λαχανικά. Ο ζωμός λαχανικών είναι έτοιμος!
Διπλασιάζετε τα υλικά της συνταγής για 2 και πάνω λίτρα ζωμού.
Επίσης, μπορείτε να παραλείψετε τον πολυκόφτη και να κόψετε σε ροδέλες και μεσαία κομμάτια τα λαχανικά και να τα βράσετε.
Παραλλαγή!
Επειδή για το γούστο μου το φινόκιο έχει έντονη γεύση, βάζω σέλερι, 2 κλωνάρια. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε και 2 σκελίδες σκόρδο μέσα στην κατσαρόλα καθώς και το χυμό από μισό λεμόνι.
Συντήρηση
Ο σπιτικός ζωμός λαχανικών διατηρείται σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο για 5 μέρες και για περισσότερο στη κατάψυξη σε παγοθήκες ή σε σακουλάκια τροφίμων. Έτσι θα έχετε ζωμό για κάθε μαγείρεμα!