Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και πρέπει να είναι πλούσιο. Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς δεν λένε; Κι εσύ τι κάνεις γι’αυτό; Παίρνεις το τοστάκι σου στο δρόμο για τη δουλειά και…αυτό είναι το πρωινό σου!
Το τοστ δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή που μπορείς να κάνεις. Εκτός του ότι δεν σου προσφέρει τίποτα θρεπτικό μετά από λίγο θα πεινάσεις και πάλι.
Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό αν θέλεις να χάσεις βάρος, αφού με μια έξυπνη επιλογή δεν θα πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό! Βοηθά στην καλή μνήμη και σε κρατά πιο συγκεντρωμένο, ενώ σου φτιάχνει και τη διάθεση.
Γι’αυτό βάλε το ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα για να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Εμείς σου προτείνουμε σάντουιτς με κέιλ, τοματίνια και αυγά, από τον Άκη Πετρετζίκη!
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. κέιλ καθαρισμένο και πλυμένο, χωρίς κοτσάνια
- 1 σκ. σκόρδο καθαρισμένη και σπασμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 4 φέτες ψωμί ολικής
- 200 γρ. τοματίνια κομμένα στην μέση
- 2 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 80 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
Για τον πρώτο τρόπο
- λευκό ξύδι (4 κ.σ +5 κ.σ.)
- 1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.σ. αλάτι ψιλό
- 3-4 αυγά
Για τον δεύτερο τρόπο
- 3-4 αυγά
- 1 ½ κ.γ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- θυμάρι
Εκτέλεση
Για το κέιλ
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το κέιλ, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 4 λεπτά μέχρι το κέιλ να γίνει τραγανό και να χάσει τον μισό του όγκο.
- Προσθέτουμε το μπούκοβο και έπειτα το αποσύρουμε σε ένα πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι φρυγανίζουμε και το ψωμί μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Δεν προσθέτουμε επιπλέον λάδι.
Για τα αυγά ποσέ έχουμε 2 τρόπους.
Για τον πρώτο τρόπο
- Σε μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ξίδι, το πιπέρι σε κόκκους, το φύλλο δάφνης και το αλάτι.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε 5 κ.σ. λευκό ξίδι και σπάμε μέσα προσεκτικά τα αυγά.
- Αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πιάσουν μία κρούστα τα αυγά (το ξίδι έχει την ιδιότητα να τα κρατάει ξεχωριστά και να δημιουργεί μια κρούστα γύρω τους ώστε να βράσουν πολύ καλύτερα).
- Με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις, με την ίδια φορά, το νερό που σιγοβράζει στην κατσαρόλα. Προσοχή, δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε πολύ δυνατά.
- Ρίχνουμε με μεγάλη προσοχή ένα ένα τα αυγά μέσα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό.
- Πιάνουμε με τα χέρια ένα ένα τα αυγά και με ένα ψαλίδι κόβουμε κάποια κομμάτια από το ασπράδι που περισσεύει.
- Αφήνουμε στην άκρη τα αυγά μας, σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.
Για τον δεύτερο τρόπο
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό, όπως πριν, ίσα ίσα να σιγοβράζει.
- Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη πάνω από 3 ράμεκιν (μικρά κεραμικά φορμάκια).
- Πιέζουμε με τα χέρια μας τη μεμβράνη ώστε να απλωθεί στον πάτο.
- Ρίχνουμε μέσα στο καθένα το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και λίγο θυμάρι.
- Σπάμε προσεκτικά 1 αυγό μέσα σε κάθε ράμεκιν.
- Τυλίγουμε προσεκτικά τη μεμβράνη βγάζοντας τον αέρα δημιουργώντας σακουλάκια αυγού και κάνουμε κόμπο για να μην μας ανοίξουν.
- Δένουμε το κάθε σακουλάκι αυγού στη λαβή μίας ξύλινης κουτάλας, και τοποθετούμε την κουτάλα πάνω στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Προσέχουμε τα αυγά μας να είναι καλυμμένα με το νερό της κατσαρόλας.
- Αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
- Κόβουμε με ένα ψαλίδι τη μεμβράνη κάτω από τον κόμπο και την αφαιρούμε προσεκτικά.
- Επαναλαμβάνουμε για τα επόμενα.
Σερβίρισμα
- Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τις φέτες του ψωμιού, από πάνω το κέιλ, τα τοματίνια, το φρέσκο κρεμμύδι, τον δυόσμο, τα αυγά και τέλος σκορπίζουμε και τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας.
- Εάν θέλουμε σερβίρουμε με λίγες σταγόνες έξτρα ελαιόλαδο.