Τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα!

Γράφει η Πέννυ Αδάμου.

Τα έθιμα μας είναι ζωντανά και οι γενιές προσπαθούν για να κρατήσουν ζωντανή την λαογραφία μας.

Δεν έχει να κανει με το εάν πιστεύεις ή όχι, αν το κάνεις για τη θρησκεία ή όχι.

Η λαογραφία είναι ένα κομμάτι μόνο του, διαφορετικό και μερικοί από εμάς το αγαπάμε, ανεξάρτητο.

Τα έθιμα είναι αυτά που μας ταξιδεύουν στο χρόνο, που έστησαν την κοινωνία μας και την ιστορία μας.

Τώρα το Πάσχα τα έθιμα είναι πολλά και ξεκινούν από την Σαρακοστή.

Φτάσαμε όμως στην Μεγάλη εβδομάδα και τα έθιμα ξεκινούν από την Μεγάλη Πέμπτη.

Τι κάνουμε τη Μεγάλη Πέμπτη;

Πρώτον φτιάχνουμε τσουρέκια και κουλούρια. Πρωί-πρωί σε όλη την Ελλάδα οι γυναίκες καταπιάνονταν με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν.

Δεύτερον, βάφονται τα αυγά. Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού. Κόκκινο όμως είναι το χρώμα της χαράς. Χαρά για την Ανάσταση του Χριστού.

Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα αργίας και νηστείας. Ημέρα πένθους. Πολλοί πίνουν ξίδι για την αγάπη του Χριστού. Κοντά στο μεσημέρι οι κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που έχουν στείλει από τα σπίτια. Όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια: βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγιάς. Σ’ άλλα μέρη της χώρας μας στολίζουν τον Επιτάφιο το βράδυ της Μ. Πέμπτης μετά τα Δώδεκα Ευαγγέλια.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την εκκλησία, οι πιστοί φορούν τα ολοκαίνουργα ρούχα τους, παίρνουν τις  άσπρες λαμπάδες τους  για να τις ανάψουν με  το Άγιο Φως και πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστασης. Γυρίζοντας από την Ανάσταση σταυρώνουν με το Άγιο Φως  το πάνω μέρος της εξώπορτας.

Το μεσημέρι  της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η Δεύτερη Ανάσταση, “η Αγάπη”. Για την αγάπη σταυρώθηκε ο Χριστός, γι’ αυτό και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δώδεκα γλώσσες, συμβολίζοντας την ενότητα των εθνών. Μετά την Αγάπη, στον περίβολο του ναού, στήνεται χορός, με πρώτο- πρώτο τον παπά και μετά τους πιστούς κατά σειρά ηλικίας.

Ας ζούμε με τα έθιμά μας για να παραμείνουν ζωντανά για τις επόμενες γενιές!

You May Also Like