Το έθιμο των κόκκινων αυγών και πώς θα νικήσεις τη μάχη του τσουγκρίσματος!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Πλησιάζει η Μεγάλη Πέμπτη, οπότε και παραδοσιακά θα βάψουμε τα αυγά κόκκινα ή και σε άλλα χρώματα, για να πέσουμε στη μάχη του τσουγκρίσματος από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και φυσικά την Κυριακή του Πάσχα! Φέτος όμως θα είστε πανέτοιμοι να τους κερδίσετε όλους και να μοιραστείτε, αν θέλετε, τα μυστικά του “πιο δυνατού αυγού” και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτού του εθίμου.

Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη:

Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη “Ζωή”, αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Μπορεί να βάφουμε τα αυγά σε διάφορα χρώματα και χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνοτροπίες, ωστόσο η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε από την αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα.

Πώς ακριβώς καταλήξαμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Ανάμεσα στις γενικά αποδεκτές εξηγήσεις είναι πως το κόκκινο χρώμα στα αυγά συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών:

Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών συναντάται σε πολλές χριστιανικές χώρες. Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, είναι ο νικητής.

Μύθοι και παραπληροφόρηση επικρατεί κάθε χρόνο γύρω από την υπόθεση αυτή! Κάποιοι δίνουν λανθασμένες πληροφορίες (π.χ. πάρε μεγάλο αυγό), άλλοι παίζουν “βρώμικα” (π.χ. ξύλινο αυγό ή άλλου πτηνού εκτός κότας, με πιο ανθεκτικό τσόφλι) και άλλοι κάνουν ζαβολιές, όπως να χτυπούν επίτηδες στο πλάι! Εμείς συγκεντρώσαμε ορισμένες απλές οδηγίες για ν’ αυξήσεις τις πιθανότητες να γίνεις φέτος ο μεγάλος νικητής, με την αξία σου, χωρίς “να κλέψεις”!

  • Διάλεξε μεσαίο προς μικρό αυγό. Όσο πιο μικρό βρεις, τόσο το καλύτερο. Τα μεγάλα αυγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία. Επίσης, πρόσεξε το αυγό σου να μην έχει μυτερή κορυφή, αλλά καμπύλη, ώστε να κατανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια η δύναμη που δέχεται.
  • Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσο δυνατά θα χτυπήσεις. Σύμφωνα με τον 3ο νόμο του Νεύτωνα, η δύναμη που θα δεχτεί το δικό σου αυγό θα είναι ίδια με αυτήν που θα ασκήσει. Προτίμησε λοιπόν να χτυπήσεις με μέτρια δύναμη.
  • Στην περίπτωση που χτυπούν το δικό σου αυγό, «τύλιξε» το απαλά με χέρι σου, ώστε η πίεση που θα ασκείς εσύ στο εσωτερικό, να αντισταθμίζει σε ένα ποσοστό την πίεση που θα ασκηθεί προς τα έξω, όταν χτυπηθεί το αυγό. Πρόσεξε μην το παρακάνεις.
  • Όταν δέχεσαι την κρούση, προσπάθησε να μην στηρίζεις σε κάποιο τραπέζι το χέρι που κρατάει το αυγό, αλλά να το έχεις στον αέρα. Την στιγμή που πάει να γίνει το χτύπημα κατέβασε λίγο αργά το χέρι σου, σαν να ακολουθείς την κίνηση αυτού που χτυπάει.

Προφανώς οι μέθοδοι δεν είναι αλάνθαστες.

Με αυτό το “χιουμοριστικό” άρθρο, ευχόμαστε ολόψυχα να βγείτε νικητές, να ξεκουραστείτε και να περάσετε όμορφες οικογενειακές στιγμές αυτό το Πάσχα.

 

Πηγές

Τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά που βάφουμε την Μ. Πέμπτη – ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE (ekklisiaonline.gr)

Η Φυσική του πώς να κερδίζεις στο τσούγκρισμα των αυγών – Υλικό Φυσικής – Χημείας (ylikonet.gr)

You May Also Like