Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση οι ιώσεις. Και ποιος θέλει να νιώσει άρρωστος μέσα στο διάστημα του Φθινοπώρου;
Για να μην πούμε για τον κόβιντ!
Και μόνο στην σκέψη του να έχεις καταρροή ή να ανεβάσεις πυρετό σου χαλά τη διάθεση.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να λαμβάνουμε αρκετές βιταμίνες, ώστε να μην μας χτυπούν ιώσεις.
Ας δούμε τι πρέπει να αγοράσουμε από το μανάβικο της γειτονιάς μας για να παραμείνουμε δυνατοί:
Ακτινίδιο:
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Περιέχει την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο (ναι, ακόμα κι από το πορτοκάλι!). Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου, για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Πορτοκάλι:
Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο. Συμβάλλει έμμεσα στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αναιμία και οι διαταραχές του νευρικού σωλήνα.
Μανταρίνι:
Είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, όπως ναριγενίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α και καροτένιο και περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.
Ρόδι:
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A, E, κάλιο, σίδηρο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ρόδι επιδρούν στο μεταβολισμό και έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.
Τρεφόμαστε σωστά, ζούμε καλύτερα!