Τα πάζλ μας κάνουν πιο έξυπνους;

Το ξέρατε ότι κάποια παιχνίδια κάνουν πολύ καλό στον εγκέφαλό μας; Το ξέρατε λοιπόν, πως ένα από αυτά τα παιχνίδια, είναι το αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους πάζλ ; Αν όχι… ήρθε η στιγμή να εξετάσουμε  γιατί αυτό το παιχνίδι λειτουργεί τόσο ευεργετικά στο μυαλό μας και η ενασχόλησή μας με αυτό, μπορεί να μας τονώσει νοητικά!

Παίζοντας παζλ μαθαίνουμε να είμαστε υπομονετικοί, η διαδικασία της μνήμης βρίσκεται σε εγρήγορση και οι συνδυασμοί που γίνονται στη σκέψη μας, ανάλογα με το κομμάτι που εξετάζουμε αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. Το γεγονός αυτό, βοηθά το νου να «τρέχει» με ταχύ ρυθμό.

Μαθαίνουμε να βρίσκουμε, αλλά και να αποκλείουμε, εκτός από σχήματα και χρώματα, διερευνώντας και την πιο μικρή απόχρωση. Με άλλα λόγια, το παιχνίδι αυτό μας κάνει πιο εφευρετικούς , αφού μας εκπαιδεύει στην εύρεση διάφορων λύσεων.

Επιπροσθέτως, έχει παρατηρηθεί ότι όταν παίζουμε πάζλ ενισχύεται η παραγωγή ντοπαμίνης, ενώ παράλληλα με την επίλυση της εικόνας του πάζλ η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτοί οι λόγοι πιστεύω πως θα σας κάνουν να αρχίσετε άμεσα αυτήν την ασχολία… αν ήδη δεν τη λατρεύετε!

 

Σταυρούλα Λουκά

You May Also Like