Τα τρελά νερά και η παγκόσμια ημέρα νερού!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Νερό, νερό παντού και ούτε μια σταγόνα να πιούμε. Αυτό είναι από ποίημα του Άγγλου Samuel Taylor και πράγματι.. μου θυμίζει την πόλη μας τη Χαλκίδα! Όπου και να στρέψεις το μάτι βλέπεις νερό! Νερό που μπορείς να κάνεις μπάνιο.. να ποτίσεις τον κήπο.. να το χρησιμοποιήσεις στο καζανάκι της τουαλέτας.. αλλά με τίποτα να το πιεις! Παλιοί οι αγωγοί.. πολλές φορές βγάζουν ένα νερό που και στην όψη του.. ούτε για το μπάνιο δεν κάνει!

Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα για το νερό. Η 22α Μαρτίου στοχεύει στην ενημέρωσή μας.. για την τεράστια σημασία του νερού στην ανάπτυξη και ευημερία της σύγχρονης αλλά και της μελλοντικής κοινωνίας. Επίσης επιδιώκει στην ευαισθητοποίηση και δράση για τη συνεχιζόμενη παγκόσμια  κρίση του πόσιμου νερού.

Έχουμε δει εικόνες από παιδιά στην Αφρική που πίνουν βρώμικο νερό. Είναι όντως συγκλονιστικές αυτές οι εικόνες. Όμως ούτε το δικό μας είναι πολύ καθαρό. Πάλι καλά που μπορούμε και πληρώνουμε τα εμφιαλωμένα. Συνεπώς.. το πόσιμο νερό.. δεν μπορεί να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό! Μια οικογένεια – είναι γεγονός – πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 300 ευρώ σε εμφιαλωμένο νερό.

Φρονώ πως στην περίπτωσή μας.. δεν συμβαίνει λόγω έλλειψης του αγαθού.. αλλά λόγω πολιτικής βούλησης. Είναι σύνθετο και ακριβό το έργο για να έχουμε καθαρό νερό; Έχουμε καθαρό νερό.. αλλά εγώ όπως και πολλοί άλλοι λέμε ψέματα ή φοβόμαστε ότι δεν είναι καθαρό επειδή μερικές φορές έβγαινε καφέ; Τι ακριβώς συμβαίνει με το νερό στην πόλη μας; Ο δήμος μας έβγαλε ελέω της ημέρας ανακοίνωση.. ωστόσο.. η κριτική και τα όποια συμπεράσματα.. είναι των δημοτών.. είναι δικά μας!

Ο Δήμος Χαλκιδέων για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στο πολύτιμο αυτό αγαθό και στον σπουδαίο ρόλο του για την προστασία της υγείας και της ίδιας της ζωής. Η ημέρα αυτή επίσης είναι για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό και ειδικά στους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που εργάζονται μέρα και νύχτα, αργίες και γιορτές, ακόμη και με ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) καταβάλλει καθημερινά προσπάθεια για τη βελτίωση και επέκταση των υποδομών ύδρευσης και συγκεκριμένα:

Κατασκευάσαμε εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης στην Παραλία Αυλίδος, προκειμένου να υδροδοτηθούν περιοχές που μέχρι πρόσφατα δεν υδρεύονταν και βελτιώσαμε τμήματα των υποδομών ύδρευσης που παρουσίαζαν προβλήματα.

Ενισχύσαμε το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε. Ν. Αρτάκης και την τροφοδοσία του με νερό, από τις Γεωτρήσεις που βρίσκονται στην θέση «Κρασσάς» του Δ.Δ. Καθενών Δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητά του.

Κατασκευάσαμε αγωγό υδροδότησης για το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Επεκτείναμε και αναβαθμίσαμε λειτουργικά τους υφιστάμενους τροφοδοτικούς αγωγούς διανομής των εσωτερικών υδραγωγείων των Δ.Ε Ληλαντίων, Νέας Αρτάκης, Αυλίδος και Ανθηδόνος του Δήμου Χαλκιδέων, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποφυγή βλαβών ή διακοπών νερού στις ανωτέρω περιοχές.

Εγκαθιστούμε 12.000 σύγχρονους ψηφιακούς υδρομετρητές καταναλωτών σε αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιών και προβληματικών υδρομετρητών σε σημεία της Χαλκίδας, οι οποίοι, εκτός του συστήματος καταμέτρησης, θα τροφοδοτήσουν με πολύτιμα δεδομένα και το σύστημα ελέγχου διαρροών, μέσω του υφιστάμενου συστήματος τηλελέγχου-τηλεχειρισμού, προκειμένου να μειωθούν οι (αφανείς) διαρροές του δικτύου και το ποσοστό του μη-τιμολογούμενου νερού (ΜΤΝ) στα εσωτερικά δίκτυα διανομής πόσιμου νερού.

Αντικαθιστούμε παλαιές παροχές ύδρευσης με νέες παροχές πολυαιθυλενίου στη Νέα Αρτάκη, οι οποίες θα υδροτοτούνται πλέον από το νέο δίκτυο πολυαιθυλενίου. Από τις νέες παροχές αυτές θα επωφεληθούν περίπου 300 ακίνητα.

Διανοίξαμε νέες γεωτρήσεις στην περιοχή Ούγγρα-Παραλίμνη και κατασκευάσαμε σωληνώσεις διασύνδεσης με την υφιστάμενη δεξαμενή φόρτισης.

Αντικαθιστούμε το παλαιό δίκτυο ύδρευσης με νέο δίκτυο από σωλήνες πολυαιθυλενίου στον Βατώντα της Δ.Ε. Νέας Αρτάκης.

Συνεχίζουμε, έχοντας υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση έργων ύδρευσης, οι οποίες ξεπερνούν τα 9.000.000 ευρώ.

#dimoschalkideon #chalkida #deyax #Παγκόσμια_Ημέρα_Νερού

You May Also Like