Τελευταία τα αντικαταθλιπτικά χορηγούνται πιο εύκολα!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Πάρε ένα ζάναξ χρυσή μου.. θα νιώσεις καλύτερα! Πόσες φορές μια γνωστή σας το είπε αυτό; Ναι είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε στα καλά μας τελευταία! Μετά τον covid και την καραντίνα οι άνθρωποι χάσαμε τον τρόπο να αποσυμπιέζουμε τις έγνοιες μας.. Τώρα με την ακρίβεια και έναν διαφαινόμενο πόλεμο με την Τουρκία – άσχετα αν εγώ δεν το πιστεύω – η ψυχοσύνθεσή μας χρειάζεται φροντίδα!

Κανονικά θα έπρεπε να λέμε τις ιστορίες μας ξαπλωμένες σε έναν καναπέ.. δηλαδή σε μια γιατρό ψυχολόγο! Ωστόσο τα προβλήματά μας συνήθως δεν είναι παθητικά και εμμονικά.. αλλά επιθετικά και με διακυμάνσεις έντονες! Ένας λογαριασμός της ΔΕΗ.. ένας χωρισμός.. μια απόλυση.. κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.. όμως όχι ότι δεν έχουμε την ψυχική δύναμη.. απλά είναι τόσα που μας έχουν ρίξει την ψυχολογία τελευταία.. που το κάτι παραπάνω μας διαλύει ψυχολογικά!

Κάπου εκεί έρχονται οι γιατροί και χορηγούν αντικαταθλιπτικά.. Ήπια στην αρχή.. αλλά και τα ήπια.. κάνουν τη δουλειά τους η αλήθεια είναι!

Σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα.. οι γιατροί συνηθίζουν να συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.. ενώ είναι γνωστός ο κίνδυνος εθισμού.. κίνδυνος που αγνοούν οι περισσότεροι. Η ελλιπής.. μάλλον.. ανεπαρκής πρωτοβάθμια ψυχολογική φροντίδα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.. γράφουν οι NY Times.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν λιγότεροι από 20 ψυχολόγους ανά 100.000 κατοίκους.. στα συστήματα υγείας.. Ίσως ακόμα αποτελεί ταμπού μια επίσκεψη στον ψυχολόγο!

Οι γιατροί γράφουν περισσότερα αντικαταθλιπτικά έχοντας καλές προθέσεις.. δεδομένου του περιορισμένου χρόνου και των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων (πολλές συνεδρίες). Αυτό το ομολόγησε ο εκπρόσωπος της Mental Health Europe.. κύριος Μarcin Rodzinka.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από τη χρήση των αντικαταθλιπτικών είναι αν τελικά μας κάνουν καλό ή αν η συχνή χρήση τους.. μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας! Θα υποστήριζε κανείς πως από την στιγμή που αντικαταθλιπτικά χορηγούνται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.. θα υπήρχε μια εικόνα για όσα αφήνουν μέσα μας με την πάροδο του χρόνου και πώς μπορούν να επηρεάσουν γενικά την ποιότητα ζωής. Κι όμως.. δεν υπάρχει. Γιατί;

Όπως εξήγησε στους NY Times η ερευνήτρια ψυχολόγος του University College Gemma Lewis.. τις περισσότερες κλινικές δοκιμές φαρμάκων έχουν παρακολουθήσει άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά μόνο για οκτώ έως 12 εβδομάδες. Επομένως δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα συμβεί αν οι ασθενείς θα τα παίρνουν για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό.. ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να ερευνήσουν ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20/4/22 στο PLOS.. πρόσφατα δηλαδή.. θέλησε να καλύψει αυτό το κενό. Η έρευνα κράτησε μια διετία και είχε στο επίκεντρο το αν αλλάζει η ποιότητα ζωής. Η σύγκριση έγινε μεταξύ ενός γκρουπ ανθρώπων διαγνωσμένων με κατάθλιψη που πήραν αντικαταθλιπτικά (διαφόρων ειδών) και αυτού.. ατόμων διαγνωσμένων με κατάθλιψη που δεν πήραν τίποτα.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ψυχική και τη σωματική ποιότητα ζωής.. μέσω ερωτηματολογίου που αφορούσε τη σωματική υγεία.. τα επίπεδα ενέργειας.. τη διάθεση.. τον πόνο και την ικανότητα να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες…

Η εργασία δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στις αλλαγές στην ποιότητα ζωής που αναφέρθηκαν από τις δύο ομάδες. Γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να μην βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής.

Και οι δύο ομάδες ανέφεραν μικρές αυξήσεις στις ψυχικές πτυχές της ποιότητας ζωής με την πάροδο του χρόνου, όπως και ελαφρές πτώσεις στη σωματική ποιότητα ζωής.

Προφανώς.. στις κρίσεις τα αντικαταθλιπτικά είναι ο μόνος δρόμος.. Επίσης.. όπως συμφώνησαν οι επιστήμονες που μίλησαν στους NY Times… τα φάρμακα παραμένουν η πιο εύκολη και η πιο φθηνή λύση. Η εναλλακτική είναι τα εβδομαδιαία ραντεβού με θεραπευτές.. διαδικασία που μίνιμουμ κρατά 3 με 4 μήνες.. κοστίζει στην τσέπη του ασθενούς.. και δεν καλύπτεται από όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Η θεραπεία με φάρμακα χρειάζεται 1 με 2 μήνες για να υπάρξει ορατή βελτίωση της κλινικής κατάστασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι καθάρισε κάποιος με την κατάθλιψη. Είναι γεγονός ότι η υποτροπή μέσα στο χρόνο ή και νωρίτερα.. είναι συνηθισμένη.

Θα κλείσω αυτό το θέμα.. εξάλλου δεν είναι σωστό να μπαίνω σε επιστημονικά «χωράφια» λόγω της ασχετοσύνης μου. Σίγουρα οι γιατροί ξέρουν καλύτερα.. Η μόνη δική μου συμβουλή είναι ότι τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας.. που μας νοιάζονται και μας αγαπούν!

 

Φωτογραφίες: brut carniollus, Kunj Parekh, Dollar Gill and  Louis Galvez (Unsplash)

 

You May Also Like