Θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου το 2022; Ακολούθα τους κανόνες μου.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Μην είσαι ανόητη.. Για άλλη μια φορά θα σου το πω.. δεν πρόκειται ούτε μισό στόχο να πιάσεις.. Γιατί; Γιατί ανήκεις στο 92% των γυναικών που τελικά δεν πετυχαίνει τους στόχους που έχει βάλει με την αλλαγή του χρόνου.. μη σου πω και σ’ εκείνο το 80% που βγαίνει εκτός στόχων έως τις 15 του Γενάρη..

Θέλεις φέτος να γίνει κάτι διαφορετικό; Ακολούθα λοιπόν τους παρακάτω δύσκολους κανόνες μου.. Καταρχάς φτιάξε μια έξυπνη λίστα.. Πρόσεξε.. βασικός κανόνας.. Γράψε πράγματα που θέλεις και όχι που πρέπει..

Ωραία.. αφού έγραψες τη λίστα.. για πες μου. Διατυπώθηκαν οι στόχοι σου με ακρίβεια ή αναφέρθηκες σε γενικούς στόχους τύπου θα βγάλω λεφτά ή θα αδυνατίσω; Αν δεν είναι ακριβείς οι στόχοι.. πώς θα φτιάξουμε το πλάνο; Πώς θα μιλήσουμε για τους κανόνες;

Αφού φτιάξαμε τη λίστα (1ος κανόνας) ας πάμε και στον 2ο κανόνα. Φτιάχνουμε την ψυχολογία μας. Όσοι στόχοι είναι αδύνατοι βγαίνουν από τη λίστα ή αλλάζουν προς το ηπιότερο. Αν πάλι νομίζουμε ότι είναι παιχνιδάκι η επίτευξή τους.. τότε ας αναρωτηθείς κοπελιά.. γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα και τους δίνεις αξία βάζοντάς τους στη λίστα;

3ος κανόνας. Μοιραζόμαστε τους στόχους μας ή τους δημοσιοποιούμε σε κατάλληλα ανά περίπτωση άτομα. Ψάχνουμε στήριξη και βοήθεια από εκείνους που δεν είναι τα λάθος άτομα. Μάλιστα ζητάμε να μας υπενθυμίζουν συνεχώς το στόχο και να μας «μαλώνουν» σε περίπτωση που διαπιστώνουν κάποια απόκλιση.

4ος κανόνας και ίσως ο πιο σπουδαίος. Γινόμαστε ρεαλιστές ως προς τον στόχο, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μέρος της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας αν είναι στόχος διαρκείας.. και υιοθετούμε τη δεξιότητα της συνέπειας ως μια νέα συνήθεια στη ζωή μας.

Αυτό σημαίνει  ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συστηματικά και σε συγκεκριμένο χρόνο τα βήματα που χρειάζεται προκειμένου να υλοποιήσουμε την ιδέα/στόχο μας. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια κι αφοσίωση προκειμένου να υιοθετηθεί ως νέα συνήθεια και να εφαρμοστεί καθημερινά.  Η συνέπεια θα μας φέρει τη νίκη και τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Τελευταίος κανόνας και βασικά είναι και κανόνας ελέγχου.. η δραστική εφαρμογή της παραπάνω αρχής.. της συνέπειας δηλαδή. Αυτό επιτυγχάνεται ακόμα και με «ανορθόδοξες μεθόδους». Για παράδειγμα.. ο στόχος που έχω βάλει να μην τρώω γλυκά και να χάσω 10 κιλά. Δραστική εφαρμογή φερειπείν.. μπορεί να είναι να αφήσω παντού αυτοκόλλητα που να μου υπενθυμίζουν ότι μετά τις 6 το απόγευμα μπορώ να τρώω μόνο σαλάτα. Επίσης να πετάξω τους καταλόγους από τα delivery, να τοποθετήσω μια ζυγαριά δίπλα στην εξώπορτα ώστε να μετράω συνέχεια το βάρος μου, να αγοράζω πολλά εμφιαλωμένα νερά και να τα τοποθετώ παντού στο σπίτι μου ή και να βγάζω πιάτο με φρούτα ή λαχανικά ώστε αν πεινάσω το βραδάκι να ξέρω ότι αυτό είναι για εμένα..

Κάθε στόχος θέλει τους δικούς του ιδιαίτερους κανόνες. Είναι δύσκολο να είσαι τελικά στο 8% που τα καταφέρνουν. Για να πεις ότι τα κατάφερες θα πρέπει 365 ημέρες να σημειώσεις ότι τα κατάφερες.. ότι τα κατάφερες 365 φορές.. Πάντως για να ξέρεις.. όσοι βάζουν στόχους με λίστα έχουν 10 φορές πιο πολλές πιθανότητες να τους πετύχουν από εκείνους που δεν βάζουν τους στόχους σε προγραμματισμό..

Καλή νέα χρονιά σας εύχομαι.. Καλά να περάσετε αυτές τις γιορτινές ημέρες.. Μακριά από τον covid και τους νοσηρούς ανθρώπους..

You May Also Like