Τι είδος καφέ espresso να πίνω;

Μάθαμε ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα και πήραμε τα «πάνω» μας λίγο πολύ όλοι!

Σε λίγες μέρες θα μπορούμε να πίνουμε το καφεδάκι μας, σε εξωτερικό χώρο, και σε μία σχετική απόσταση, αλλά ο καφές παραμένει καφές!!

Οι γνώσεις σας για τους καφέδες πως είναι; Αν δεν είναι μεγάλες, εμείς θα σας ενημερώσουμε για τα είδη espresso που μπορείτε να επιλέξετε.

Άλλωστε μάλλον θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε σαν τους Ιταλούς και ο καφές μας έξω θα γίνει για λίγο διάστημα, καφές express!!

Για να δούμε τι θα πίνουμε!!;;

Espresso κανονικός
Φτιάχνεται από πολύ αλεσμένο και καβουρδισμένο καφέ σε αναλογία 7-9 γρ. καφέ με νερό υψηλής πίεσης στους 93-96 βαθμούς Κελσίου. Σερβίρεται σε φλιτζανάκι 40-50ml.

Espresso ristretto
Είναι ένα βασικός εσπρέσσο, σερβίρεται σε φλιτζανάκι για εσπρέσσο με ποσότητα μόλις 25ml, για το λόγο αύτο αποκαλείται και «σφηνάκι». Ο Espresso ristretto είναι δυνατός καφές καθώς φτιάχνεται με την ίδια ποσότητα καφέ όπως ο κανονικός εσπρέσσο αλλά χρειάζεται λιγότερο νερό.

Espresso doppio ή απλά διπλός
Διπλή ποσότητα εσπρέσο και σερβιρισμένος σε φλιτζάνι 150ml. Η ποσότητα είναι περίπου ίδια με του εσπρέσσο lungo αλλά έχει διπλάσια ποσότητα καφέ 14-18g.

Espresso Lungo
Κανονικός εσπρέσσο με περισσότερη εκχύλιση ζεστού νερού. Οποιοσδήποτε espresso κατά την εκχύλισή του, που ξεπερνά τα 40ml για μονό εσπρέσο και τα 70ml για διπλό, θεωρείται καφές εσπρέσσο lungo. Συνήθως σερβίρεται στα 80-90ml.

Espresso Americano
Κανονικός εσπρέσσο αραιωμένος με ζεστό νερό. Η Παρασκευή του γίνεται όπως ένας κανονικός εσπρέσσο μονής (40ml) ή διπλής δόσης (60ml). Έπειτα γίνεται η προσθήκη ζεστού ή καυτού νερού στο ίδιο φλιτζάνι. Έτσι αυξάνεται η ποσότητά του στα 75-95 ml. Μοιάζει με καφέ φίλτρου.

Espresso macchiato/machiatto
Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με πολύ λίγο αφρό γάλακτος περίπου 25ml. Tο γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του όγκου του εσπρέσο. Συνήθως σε έναν espresso προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκο γάλα, χτυπημένο στον ατμό.

Espresso romano
Eσπρέσο με ένα μικρό κομματάκι φλούδας λεμονιού.

Espresso con pana
Ένας εσπρέσο macchiato που αντί για αφρόγαλα χρησιμοποιείται μία κουταλιά σαντιγί ή πλούσια κρέμα γάλακτος.

Cappuccino
Espresso, με αφρόγαλο ή κρέμα γάλακτος. Με αναλογία περίπου 25ml espresso και 85 ml αφρόγαλα.

Caffe mocha
1/3 εσπρέσο, 1/3 ζεστή σοκολάτα, 1/3 ζεστό γάλα, που προστίθενται με αυτή τη σειρά.

Caffe latte
Eσπρέσο στον οποίο έχει προστεθεί ζεστό γάλα σε θερμοκρασία 70-80 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να υπάρχει και ελάχιστος αφρός γάλακτος.

Κάτια

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *